Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Zalewajka I
Czas 10 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
ziemniaki pół kg
kiełbasa 20 dkg
słonina lub boczek 10 dkg
czosnek 4 ząbki
barszcz,najlepiej własnej roboty
grzyb suszony 1 kapelusz..opcja
pieprz
sól
barszcz
chleb
Zalewajka I - sposób wykonania:
Zalewajka powstała z biedy,więc zalewajka była powszednim daniem,zaś kiełbasa ,boczek i słonina były dodawane opcjonalnie
Czosnek jest dodatkiem z kuchni żydowskiej
Przepis
Ziemniaki obieramy i krajamy w kostkę,zalewamy wrzątkiem (2l),dodajemy kiełbasę i czosnek
Gdy ziemniaki się ugotują dodajemy barszcz do smaku...tak barszcz bowiem w Kieleckim nie było innego określenia tego produktu
Krajamy boczek lub słoninę w drobną kostkę i przysmażamy na chrupiące skwarki
Do gotujących się ziemniaków dodajemy przysmażoną słoninę lub boczek...uwaga...pryska
Dodajemy pieprz do smaku
Podajemy z świeżym chlebem własnego wyrobu
Barszcz
1 szklanka mąki żytniej razowej
3 szklanki wody (można dodać więcej, nawet 4)
1 kromka suchego chleba razowego
3-4 ząbki czosnku
Na 3-5 dni przed gotowaniem zalewajki, mieszamy wodę z mąką razową. Ilość wody zależy od tego jak gęsty lubimy żurek, można dodać 3 lub 4 szklanki, przy trzech będzie dość gęsty. Do całości dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy kromką chleba razowego i pozostawiamy w ciepłym miejscu (np. przy kuchence), przykryty gazą.
Jeżeli były by problemy z przygotowaniem to proszę pisać na klenk@o2.pl
Prześlij przepis ~Gosc | 14-04-12 | Czytano: 7014 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Zalewajka I prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują