Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Zalewajka
Czas 40 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
pół litra żurku (kupny lub można zrobić samemu z przepisu na dole)
pół kg ziemniaków
2 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 kostki bulionowe
sól, pieprz
pół szklanki kwaśnej śmietany
3 suszone grzyby
Zalewajka - sposób wykonania:
Zalewajka to rodzaj żurku gotowanego z ziemniakami,kojarzona jest z wigilią ze względu na to, że jest bardzo postna.
Przepis na nią pojawił się bardzo, bardzo dawno temu a sławę zyskała dzięki swej prostocie i przy okazji dobremu smakowi.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy 4 szklankami wody. Dodajemy do nich liść, ziele angielskie oraz namoczone wcześniej i pokrojone grzybki.
Gdy ziemniaki będą miękkie dolewamy żurku - ilość zależna od tego jak wolimy - czy mocno kwaśny czy nie. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zupę doprawiamy śmietaną.
Przepis na zakwas:
5 łyżek mąki żytniej
1/2 litra wody letniej
1 ząbek czosnku
skórka chleba żytniego czerstwego
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na dobę lub dwie w ciepłe miejsce. Odcedzamy i przelewamy do butelek.
Prześlij przepis asieńka | 10-12-10 | Czytano: 29313 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Zalewajka prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują