Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Półmięsne Zapiekanka z dynią
Czas 45 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
800 g miąższu z dyni bez pestek
puszka pomidorów krojonych
1 cebula
300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
2 łyżki masła
pół szklanki śmietany 18%
20 dag sera żółtego
sól, pieprz, oregano
Zapiekanka z dynią - sposób wykonania:
Dynię kroimy w kostkę i obgotowujemy w osolonej wodzie (2 minuty), przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Cebulę kroimy w kotkę szklimy na maśle, do cebuli dodajemy pokrojone pomidory i wszystko razem dusimy do momentu aż sos zgęstnieje, dodajemy śmietanę, mieszamy.. Mięso podsmażamy osobno, po paru minutach dodajemy do sosu. Sos doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Chwilkę dusimy i następnie wylewamy go na przygotowaną w naczyniu żaroodpornym dynię, całość posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 30 minut.
Prześlij przepis mewa80 | 07-10-10 | Czytano: 21140 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Zapiekanka z dynią prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują