Strona główna >>
Dania główne >>
Drugie danie Zapiekanka ziemniaczana
Czas 75 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg ziemniaków
300 g mięsa mielonego (dowolne np. wołowo-drobiowe)
2 cebule
100 g masła
szklanka mleka
30 g żółtego tartego sera
20 dag pomidorów (lub jedna puszka)
jajko
łyżka mąki
sól, pieprz
Zapiekanka ziemniaczana - sposób wykonania:
Cebulę drobno kroimy, szklimy na łyżce masła, dodajemy mięso a po kilku minutach pomidory (pokrojone w kostkę), dusimy około 20 minut przyprawiając do smaku wg uznania, sola i pieprzem, możemy też dodać ulubione zioła.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 15-20 minut. Studzimy i obieramy, po czym kroimy w plastry. Połowę z nich układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką masła. Warstwę tą delikatnie posypujemy sola i pieprzem lub tez przyprawą do ziemniaków. Na nie kładziemy mięso, przykrywamy je resztą plasterków.
Pozostałe masło topimy, dodajemy mąkę, chwilkę zasmażamy i wlewamy pomału mleko, chwilkę gotujemy aby mąka straciła smak surowizny. Powstały sos beszamelowy mieszamy z rozkłóconym jajkiem i serem. Przyprawiamy go do smaku sola i pieprzem, zalewamy zapiekankę. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.
Prześlij przepis asieńka | 22-02-11 | Czytano: 84008 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Zapiekanka ziemniaczana prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują