Zasady pasteryzacji przetworów:
- pamiętajmy aby przed procesem pasteryzacji szklane naczynia bardzo dokładnie wyparzyć lub nawet wysterylizować słoiki w piekarniku (30 minut w 100 stopniach C.)
- do wekowania wykorzystujemy szeroki, płaski garnek - wyścielając go gazetą lub ściereczką, pamiętajmy by słoiki nie stykały się ze sobą ściankami (możemy również przedzielić je gazetą)
- jeśli nie posiadamy dużego garnka, możemy ożyć piekarnika, dużą blaszkę wypełniamy na wysokości 1-2 cm wodą, następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pasteryzujemy 30 minut (przetwory owocowe), przy warzywnych nagrzewamy do 150 i pasteryzujemy godzinę
- pamiętajmy by zostawić 2 cm wolnej przestrzeni od góry
- czas pasteryzacji liczymy zawsze od momentu gdy woda zawrze
~Gosc | Czytano 49047 razy|