Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Półmięsne Ziemniaki faszerowane
Czas 50 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 4 spore, jednakowej wielkości ziemniaki
- tarty ser żółty
- sól, pieprz
- łyżka masła lub zamiast masła boczek wędzony zrumieniony z cebulką
Ziemniaki faszerowane - sposób wykonania:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w łupinach tak by były miękkie ale się nie rozpadały. Następnie ziemniaki studzimy i gdy będą zimne przecinamy wzdłuż na połówki, po czym wydrążamy łyżką trochę miąższu (pilnując by łupinka się nie rozerwała).
Do wydrążonego miąższu dodajemy masło (lub boczek pokrojony w kostkę i zrumieniony z cebulką), troszkę sera żółtego tarowanego oraz sól i pieprz - tak by farsz był wyraźny i ostry.
Masę nakładamy w wydrążone miejsce tak by tworzyły górkę równą z krawędzią łupiny, posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku (około 20 minut).
Możemy podawać je jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie (zwłaszcza wersję z boczkiem).
Prześlij przepis mewa80 | 07-09-10 | Czytano: 9030 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ziemniaki faszerowane prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują