Strona główna >>
Dania główne >>
Przekąski Ziemniaki zapiekane z dipem
Składniki:
10 sporych ziemniaków
2 łyżki oleju
przyprawa do ziemniaków
zioła prowansalskie
1 cebula
1 kostka rosołowa
Sos do upieczonych ziemniaków:
30 dag zmiksowanego twarożku
3 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
pół długiego ogórka
po 2 łyżki siekanego koperku i szczypiorku
pieprz, sól
Ziemniaki zapiekane z dipem - sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy gotujemy w wodzie do której wrzucamy cebulę i kostkę rosołową ( dobra metoda na "odświeżenie" starych ziemniaków), gotujemy parę minut - tak by były na pograniczu miękkości. Odcedzamy, w łyżce oleju mieszamy przyprawy, po lekkim ostudzeniu, obtaczamy w nich ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 30 minut aż się zrumienią ( surowe ziemniaki piekły by się dużo, dużo dłużej).
Dip :
Twarożek miksujemy ze śmietaną i wyciśniętym czosnkiem, dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, oraz starowany na grubych oczkach ogórek. Doprawiamy do smaku.
Gotowe ziemniaki rozcinamy na pół i faszerujemy przygotowanym dipem.
Prześlij przepis mewa80 | 14-05-10 | Czytano: 14162 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ziemniaki zapiekane z dipem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują