Strona główna > > Porady kulinarne

Złocisty skarb Europy - olej rzepakowy

Pierwsze informacje o uprawie rzepaku, rośliny z rodziny oleistych, pochodzą już z 3 000 roku p.n.e. Popularność tego surowca rosła przez tysiąclecia, by aktualnie jego produkcja sięgała tysiąca ton na terenie całej Unii Europejskiej. Co takiego zawiera olej rzepakowy i dlaczego warto sięgać po niego w kuchni - na te pytania znajdą Państwo odpowiedź w dzisiejszym artykule.

Olej rzepakowy - doskonały składnik zbilansowanej diety?


Olej rzepakowy niesłusznie kojarzy się wielu osobom z niezdrowymi, szkodliwymi tłuszczami. Rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej - okazuje się, że produkt ten jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych: omega-3 i omega-6, pod tym względem jest bardzo konkurencyjny nawet dla oliwy z oliwek. Duża zawartość witaminy E, K oraz prowitaminy A sprawia, że chętnie sięgają po niego osoby, którym zależy na zbilansowanej diecie i zrównoważonym żywieniu. Badania wykazują, że już spożywanie 2 łyżek oleju rzepakowego dziennie zupełnie pokrywa zapotrzebowanie na kwas linolenowy.


Zalety oleju rzepakowego


Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych olej rzepakowy wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Jest on często wykorzystywany w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych ze względu na korzystne oddziaływanie na serce i układ krążenia. Pomaga on również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, a także wspomaga pracę mózgu i oczu. Nieprzypadkowo jego spożycie jest zalecane kobietom w ciąży i dzieciom od 6 miesiąca życia - wykazuje on bowiem znaczący wpływ na rozwój dziecka i jego prawidłowy wzrost już od najmłodszych lat. Ze względu na cenne, naturalne właściwości jest on często wykorzystywany w diecie najmłodszych, a zawarte w nim witaminy pomagają w utrzymaniu zdrowych kości, przyczyniają się do prawidłowego krzepnięcia krwi, jak i wpływają regenerująco na komórki organizmu.


Zastosowanie oleju rzepakowego


W oleju rzepakowym tkwi ogromny potencjał, dlatego warto go wykorzystywać w kuchni przy wielu okazjach. Choć najczęściej używa się go do smażenia na patelni lub w głębokim tłuszczu to zakres jego potencjalnych zastosowań jest niezwykle szeroki. Doskonale sprawdzi się on podczas przygotowania sałatki czy surówki jako dressing lub jako jeden ze składników majonezu. Warto go również wykorzystywać podczas pieczenia ciast, muffinek czy innych wypieków. Olej rzepakowy bardzo dobrze spełnia swoją rolę jako dodatek do pieczywa i sosów. Wybierając polski olej rzepakowy nie trzeba zatem ograniczać się wyłącznie do smażenia, ale również korzystać z niego podczas pieczenia czy gotowania.


Olej rzepakowy - zapomniany skarb Europy?


Pomimo bardzo wielu właściwości prozdrowotnych, bardzo dobrej dostępności i relatywnie niskiej ceny, olej rzepakowy błędnie jest uważany za gorsze źródło dobrych tłuszczy. W celu obalenia tego mitu powstają takie kampanie jak "Olej rzepakowy skarbem Europy”, które wpływają na zmianę świadomości społeczeństwa i w rzetelny sposób informują o znaczeniu oleju rzepakowego w profilaktyce zdrowotnej i codziennej diecie. Jeżeli szukają Państwo inspirujących przepisów z wykorzystaniem oleju rzepakowego polecamy właśnie zajrzeć na stronę olejrzepakowy.com, na której znajdą również Państwo wiele cennych informacji na temat tego złocistego skarbu Europy.


Artykuł partnerski.
~Gosc | Czytano 736 razy | 04-10-2020 |



Ewa gotuje