Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wielkanocne

Zupa chrzanowa

Czas 35 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

35 dag białej kiełbasy
30 dag wędzonej kiełbasy
10 dag boczku wędzonego
słoiczek chrzanu
(około 200 ml)
2 szklanki zakwasu na żurek (lub butelka gotowego)
włoszczyzna: marchewka, pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku
5 średnich ziemniaków
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
pół szklanki śmietany 18%
majeranek

Zupa chrzanowa - sposób wykonania:

Zupa chrzanowa idealnie zastąpi na wielkanocnym stole, dobrze wszystkim znany żurek. Może być zatem wspaniałą odmianą.
Warzywa - marchewkę i pietruszkę obieramy kroimy w plasterki, cebulę obieramy przekrajamy na pól, zalewamy około 3 litrami wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie oraz czosnek. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę.
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę lub plasterki a białą kiełbasę w grubsze kawałki (około 1 cm).
Gdy woda zawrze dodajemy wędliny oraz ziemniaki, gotujemy około 20 minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy zakwas - do smaku oraz chrzan. Zupę chwilkę gotujemy po czym doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem, na koniec dodajemy majeranek, chwilę gotujemy. Zupę podajemy zabieloną śmietaną.


Prześlij przepis

mewa80 | 06-04-11 | Czytano: 8970 razy | komentarzy [0]
Zupa chrzanowa komentarz



Opinie i komentarze na temat Zupa chrzanowa kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Zupa chrzanowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje