Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wielkanocne Zupa chrzanowa
Czas 35 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
35 dag białej kiełbasy
30 dag wędzonej kiełbasy
10 dag boczku wędzonego
słoiczek chrzanu
(około 200 ml)
2 szklanki zakwasu na żurek (lub butelka gotowego)
włoszczyzna: marchewka, pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku
5 średnich ziemniaków
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
pół szklanki śmietany 18%
majeranek
Zupa chrzanowa - sposób wykonania:
Zupa chrzanowa idealnie zastąpi na wielkanocnym stole, dobrze wszystkim znany żurek. Może być zatem wspaniałą odmianą.
Warzywa - marchewkę i pietruszkę obieramy kroimy w plasterki, cebulę obieramy przekrajamy na pól, zalewamy około 3 litrami wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie oraz czosnek. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę.
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę lub plasterki a białą kiełbasę w grubsze kawałki (około 1 cm).
Gdy woda zawrze dodajemy wędliny oraz ziemniaki, gotujemy około 20 minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy zakwas - do smaku oraz chrzan. Zupę chwilkę gotujemy po czym doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem, na koniec dodajemy majeranek, chwilę gotujemy. Zupę podajemy zabieloną śmietaną.
Prześlij przepis mewa80 | 06-04-11 | Czytano: 8970 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Zupa chrzanowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują