Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Zupa chrzanowa - Krzonówka
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
25 dag łopatki wieprzowej
25 dag wędzonych żeberek
25 dag surowego wędzonego boczku
kawałek pora
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
wędliny (dowolna ilość np. kiełbasa, karkówka pieczona)
2 liście serwatki
kawałek chrzanu
2 gałązki lubczyku
sól, pieprz
chrzan tarty
dodatki:
jajka na twardo, chleb
szczypiorek posiekany
Zupa chrzanowa - Krzonówka - sposób wykonania:
Przepis na zupę chrzanową - Sułkowicka Krzonówka z programu Ewa gotuje. Wielkanocna zupa na tradycyjnym świątecznym śniadaniu z przepisu Ewy Wachowicz.
Łopatkę, żeberka i boczek kroimy w kostkę, zalewamy odrobiną wody, tyle aby przykryć mięso i gotujemy 20-30 minut.
Pora kroimy w kostkę a warzywa ścieramy na tarce do jarzyn.
Do zupy dodajemy wędliny pokrojone w kostkę i zalewamy całość serwatką, zupę gotujemy i odstawiamy. Następnie dodajemy starowane jarzyny wraz z posiekanym porem oraz cały obrany korzeń chrzanu. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, gotujemy 20 minut, następnie przyprawiamy lubczykiem. Po upływie tego czasu zupę odstawiamy i dopiero teraz dodajemy tarty chrzan - ilość wg smaku i znania.
Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem z jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżym pieczywem.
Prześlij przepis ~Gosc | 23-04-11 | Czytano: 15836 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Zupa chrzanowa - Krzonówka prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują