Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Zupa cytrynowa

Czas 30 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- kości
- włoszczyzna
- 2 litry wody
- 3 dkg mąki
- 12 dkg śmietany
- cytryna
- 1,5 szklanki ryżu
- przyprawy do smaku

Zupa cytrynowa - sposób wykonania:

Gotujemy wywar na kości przez około 30 minut, w połowie gotowania dodajemy włoszczyznę. Następnie mąkę mieszamy ze śmietaną i zagęszczamy przecedzony wywar. Dodajemy ugotowany na sypko ryż.
Cytrynę myjemy, nie obieramy i kroimy w cienkie plastry. Wkładamy je do zupy bezpośrednio przed spożyciem - za wcześnie włożone nadają zupie gorzkawy smak. Doprawiamy zupę przyprawami do smaku.

Polecamy również: Zupa cytrynowa Ewy Wachowicz


Poleć przepis znajomemu

Kamiś | 24-08-10 | Czytano: 4884 razy | komentarzy [1]
Zupa cytrynowa komentarz



1 komentarzy

Autor
Tytul
2011-03-17 23:39

moja babcia robiła taką zupę i była cudowna, to miłe wspomnienie dzieciństwa, pewnie zrobię ją niedługo, pozdrwaiam

Linia tła strony

Dodaj komentarz