Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Zupa grochowa

Składniki:

2 żeberka
20 dag wędzonego boczku
20 dag wędzonej kiełbasy
0,5 kg grochu łuskanego
Vegeta do smaku
włoszczyzna: marchewka, kawałek selera, pietruszka
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, majeranek

Zupa grochowa - sposób wykonania:

Groch moczymy 3-4 godziny, żeberka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy około pół godziny. Następnie dodajemy groch i gotujemy (z zupy zdejmujemy pianę).
Po 30 minutach gotowania, dodajemy włoszczyznę oraz pokrojoną i podsmażoną wędzonkę (boczek oraz kiełbasę), wszystko razem gotujemy do momentu aż groch będzie miękki. Po ugotowaniu przyprawiamy do smaku.

Uwagi: razem z włoszczyzną można wrzucić 5 pokrojonych w kostkę ziemniaków.


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 17-05-10 | Czytano: 13336 razy | komentarzy [0]
Zupa grochowa komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz