Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Zupa krem z zielonych szparagów
Czas 35 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
szczypta cukru
łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
Zupa krem z zielonych szparagów - sposób wykonania:
Ze szparagów, po umyciu, odcinamy główki, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie warzywnym. Główki wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem szczypty cukru, odcedzamy i wkładamy do wody z dodatkiem lodu.
Gdy szparagi będą miękkie na tyle, ze aż się będą rozpadać miksujemy je lub przecieramy przez sitko. Do kremu dodajemy serek mascarpone oraz sok z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku, zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w kilku łyżkach zimnej wody.
Główki zblanszowanych szparagów układamy na talerzu, zalewamy przygotowanym kremem.
Prześlij przepis mewa80 | 19-05-12 | Czytano: 4885 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Zupa krem z zielonych szparagów prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują