Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Zupa migdałowa
Czas 35 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1,5 litra mleka
20 dag migdałów (całych)
5 dag cukru
5 dag ryżu
rodzynki(pół garści)
szczypta soli do smaku
Zupa migdałowa - sposób wykonania:
Przepis na wigilijną zupę migdałową, gotowaną na mleku.
Migdały sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę, następnie suszymy w pelikaniku (około 20 minut w 150 stopniach) i mielimy. Rodzynki zanurzamy we wrzątku, osączamy.
Ryż gotujemy na sypko w osolonym wrzątku.
Mleko grzejemy z cukrem (do gotującego się mleka można wrzucić kawałek kory cynamonu), dodajemy zmielone migdały i rodzynki oraz szczyptę soli. Chwilę gotujemy ale tak aby nie wrzało.
Zupę podajemy na ciepło, z ryżem.
Można ją udekorować płatkami migdałów.
Prześlij przepis asieńka | 07-12-10 | Czytano: 7075 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Zupa migdałowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują