właśnie robiłam zupkę z przepisu REWELACJA!! PYCHOTKA! PALCE LIZAC....pozdrawiam i dzieki za przepis...
`~-małgosia-
Bardzo dziekuje za przepis na wspaniala zupke, super udana.Gdzie sa te pola zaznaczone???
a przepraszam o jakie pola konkretnie chodzi ? :-) bo nie bardzo wiadomo
ja przysmażam na maśle cebulę, do niej dorzucam ogórki starte, i jeszcze chwilę smaże i dodaje do zupy. Mąż ostatnio w zupię szukał kawałków cebuli, bo mówił że pyszne:)
Robię identyczną zupę tylko nie zazmażam ogórków jest to przepis jeszcze od mojej babci i zawsze przepyszna wychodzi,właśnie gotuję duży gar na dwa dni żeby było bo w tygodniu cięzko gotować odkąd poszłam do pracy:(a uwielbiam to robić
Ja robię gotowy przecier na ogórkową: długie ogórki obieram ze skórki, trę na tarce, solę, potem wrzucam do umytych słoiczków, dodaję kawałek kopru na wierzch i zamykam - cały przepis. W każdej chwili gdy tylko mam ochotę na zupę dodaję do wywaru - ważne by wywaru wcześniej nie solić.
Pyszniutka! Troche nie rozumiem konieczności zasmazania ogórków, ale postepowałam zgodnie z zaleceniami i wyszło przepysznie :) Dziekuje i pozdrawiam
Właśnie skończyłam gotowac zupke xD
I jest pyszna :)
pierwszy raz tak dobra mi wyszła :)
Od dziś bede gotować z tego przepisu :)
witam . zupa rewelacja . 40 minut i gotowa . rodzina nie chciał wierzyć że sam ją zrobiłem.pozdrawiam
zupa wyszla smaczna jak typowo polska ogórkowa. bez szaleństw ale przeciez to tylko zupa :P
Bardzo dobra zupka ogórkowa, taka jak moja mama robi ,ja dodaje trochę więcej ogórków bo lubię kwaśną. Pozdrawiam Kaśka
Ten przepis jest znakomity! Upajam się soczystą wonią tegoż przysmaku i rozanielona omdlewam z rozkoszy, gdy odrobinę tylko spróbować rada. :)
Wyśmienite, polecam,
Studentka, która ma jutro kolokwium z literatury staropolskiej :)
Dziękuję za przepis. Zupka wyszła rewelacyjna :) Zrobiłam ściśle wg przepisu. Polecam.
a ja gotuję inaczej kości lub mięso gotuję na patelni smarzę warzywa z ziemniakami jeśli potrzeba dodaję do miękiego mięska potem ogórki dosmaczam zciągam śmietaną pycha
Ogorkow nie trzeba obierac-ogorek przekroic wzdluz i wtedy tarkowac a skora zostanie nam w reku.
A ja gotuję inaczej , ładuję wszystko do gara i gotuję z 60 ^ 70 min na małym ogniu na koniec śmietana i przypraw ( więcej wedle gustu )
Super przepis, bardzo polecam , rewelacja , najlepszy jaki kiedykolwiek robiłam .
Wszystko fajnie każdy podaje "smietanę do tego". Tylko jaka ma to być śmietana słodka czy kwaśna i jak ją do zupy dodać by się nie zwarzyła?
śmietana kwaśna 18%, wlewamy do kubeczka i zalewamy gorącą zupą w ten sposób zahartujemy ją i się nie zważy
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i innych ciezkich zup. A co do przepisu najlepsza zupka :)
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aromat.Ale każdy robi po swojemu.
Rzeczywiście - zupa banalna, ale tak smaczna, ze tylko ten co nie lubi ogórków kiszonych, może od niej się odwrócić - (Nie znam kogoś takiego-) Każdy mówi: jak u babci, ale to prawda. Z tym, że ja na ślepo nie robię, bo ten przepis, znam z dzieciństwa. Pamiętajmy, nasze babcie nie miały takiego dostępu choćby do przypraw jak my dzisiaj. Wiec niech działa wyobraźnia.
Trzeba słuchać doświadczenia ,ale tez dodać coś od siebie. Nie lubię kminku i moja rodzina - po prostu nie używam.
Komponuje inny zestaw do moich potraw.
P.S.
w moim domu wolimy ogórki starte na dużej tartce, ze skórą i co istotne: dodaję zalewę (z ogórków) w ilości takiej jak kto lubi stopień kwasowości.
Nie zasmażam mąki , bo nie lubię pulpy, choć lubię gęstą jej zawartość składników. To byłby już krem nie zupa.
22 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Zupa ogórkowa (tradycyjna) prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują