Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Zupa ogórkowa z ryżem
Składniki:
2,5 L wody
ok 8 ogórków kiszonych /czyli 1 słoik 0,9L/
100 g ryżu
1 pierś kurczaka lub 2 skrzydełka
200 g wieprzowych żeberek
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 ziela angielskie
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
do smaku sól, pieprz, lubczyk
Opcjonalnie kilka łyżek gęstej śmietany
Zupa ogórkowa z ryżem - sposób wykonania:
Zupa ogórkowa z ryżem zamiast ziemniaków niejednego zachwyci. Jest gęsta, kwaśna i aromatyczna. Od dziś to moja ulubiona zupa.
Mięso z kurczaka i wieprzowe myjemy i wrzucamy do garnka z zimną wodą. Wsypujemy listki laurowe, lubczyk, ziele angielskie i gotujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć, gotujemy na małym ogniu.
W międzyczasie zcieramy na tarce o grubych oczkach pietruszkę, selera i marchewkę. Czosnek rozgniatamy. Po 30 minutach gotowania, wrzucamy warzywa do gotującego się wywaru.
Gotujemy całość przez około półtorej godziny, na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na 20 minut przed końcem gotowania, do zupy dodajemy ryż.
Zcieramy na tarce lub kroimy w kostkę ogórki kiszone i dodajemy na 5 minut przed końcem do gotującej się na małym ogniu zupy. Doprawiamy sola i pieprzem. Możemy dodać gęstej, kwaśnej śmietany, która doda aromatu naszej zupie ogórkowej.
Prześlij przepis ~Gosc | 28-03-17 | Czytano: 1825 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Zupa ogórkowa z ryżem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują