Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Zupa ogórkowa z ryżem

Składniki:

2,5 L wody
ok 8 ogórków kiszonych /czyli 1 słoik 0,9L/
100 g ryżu
1 pierś kurczaka lub 2 skrzydełka
200 g wieprzowych żeberek
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 ziela angielskie
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
do smaku sól, pieprz, lubczyk

Opcjonalnie kilka łyżek gęstej śmietany

Zupa ogórkowa z ryżem - sposób wykonania:

Zupa ogórkowa z ryżem zamiast ziemniaków niejednego zachwyci. Jest gęsta, kwaśna i aromatyczna. Od dziś to moja ulubiona zupa.
Mięso z kurczaka i wieprzowe myjemy i wrzucamy do garnka z zimną wodą. Wsypujemy listki laurowe, lubczyk, ziele angielskie i gotujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć, gotujemy na małym ogniu.
W międzyczasie zcieramy na tarce o grubych oczkach pietruszkę, selera i marchewkę. Czosnek rozgniatamy. Po 30 minutach gotowania, wrzucamy warzywa do gotującego się wywaru.
Gotujemy całość przez około półtorej godziny, na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na 20 minut przed końcem gotowania, do zupy dodajemy ryż.
Zcieramy na tarce lub kroimy w kostkę ogórki kiszone i dodajemy na 5 minut przed końcem do gotującej się na małym ogniu zupy. Doprawiamy sola i pieprzem. Możemy dodać gęstej, kwaśnej śmietany, która doda aromatu naszej zupie ogórkowej.



Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 28-03-17 | Czytano: 637 razy | komentarzy [0]
Zupa ogórkowa z ryżem komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz