Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Zupa z dyni

Czas 45 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg dyni bez skóry i miąższu (twarda część)
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 szklanki wywaru jarzynowego lub z kurczaka
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Zupa z dyni - sposób wykonania:

Pyszny krem z dyni autorstwa Ewy Wachowicz niezmiernie przypadł mi do gustu.
Zupa jest smaczna i bardzo sycąca, jak każdy krem przygotowany z warzyw.
Jeśli zamiast śmietany użyjemy innego mniej kalorycznego zabielacza (np. mleko 0,5%) krem mogą również spożywać osoby będące na diecie.

Dynię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na odrobinie tłuszczu, gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej bardzo drobno pokrojony czosnek, całość chwilkę dusimy, po czym dodajemy do zupy.
Zupę gotujemy pół godziny, po czym miksujemy na gładką masę.
Do zupy wlewamy zahartowaną śmietanę (do śmietany znajdującej się w kubku wlewamy trochę kremu po czym dodajemy to do całości).
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i koniecznie gałką.
Gorący krem podajemy posypany przyprażonymi na patelni pestkami dyni lub z grzankami.
PS. zdjęcie robione telefonem dlatego jakość średnia


Prześlij przepis

asieńka | 04-11-10 | Czytano: 18418 razy | komentarzy [0]
Zupa z dyni komentarz



Opinie i komentarze na temat Zupa z dyni kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Zupa z dyni prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje