Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wielkanocne

Żurek po polsku

Składniki:

- 2 kawałki kiełbasy jałowcowej
- 2 kawałki kiełbasy myśliwskiej
- 150 g boczku wędzonego
- pół litra dobrego żurku
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 2 kostki rosołowe
- majeranek
- liść laurowy
- pieprz
- ziele angielskie
- przyprawa do żurku
- jajka (po jednym na porcję)

Żurek po polsku - sposób wykonania:

Rozpuszczamy w 2,5 litrze wody kostkę rosołową. Wkładamy odkrojoną z boczku skórę, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie. Dodajemy jałowcową oraz myśliwską kiełbasę, którą wyjmujemy jak się ugotuje. Do wywaru dodajemy żurek, przyprawę do żurku, czosnek, majeranek - w ilości zależnej od upodobań smakowych.
W międzyczasie podsmażamy na patelni pokrojone w kostkę boczek i cebulę, które dodajemy do zupy wraz z ugotowaną przed chwilą kiełbasę.
Żurek podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego


Prześlij przepis

~Gosc | 20-03-10 | Czytano: 22368 razy | komentarzy [0]
Żurek po polsku komentarz



Opinie i komentarze na temat Żurek po polsku kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Żurek po polsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje