Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Żurek Śląski
Czas 45 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 litry wody
0,5 litra żurku
2x kiełbasa śląska lub zwyczajna
2x cebula
0,5 kg ziemniaków
łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, magi
jajka
Żurek Śląski - sposób wykonania:
Kiełbasę pokroić w kostkę. Wodę zagotować. Do zagotowanej wody wlać żurek (jeśli chcemy kwaśniejszy to więcej). Jak żurek się zagotuje, wsypać pokrojona w plasterki i obsmażona kiełbasę. Dodać do żurku zmiażdżony czosnek. Doprawić majerankiem, sola i magi. Gotować jeszcze przez 5 min.
Cebulę pokroić w drobna kosteczkę i zeszklić na patelni. Kartofle ugotować. Ugotowane kartofle wygnieść z cebulka i odrobina masełka.
Na talerz wyłożyć kartofle, jajko i zalać żurkiem.
Prześlij przepis Kamiś | 20-05-08 | Czytano: 15920 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Żurek Śląski prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują