Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Żurek z jajkiem i maślanką
Czas 35 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
20 dkg boczku wędzonego
2 długie kiełbasy
2 średnie cebule
1 marchewka
5 średnich ziemniaków
majeranek
vegeta
maślanka (najlepiej Mrągowska)
ziele angielskie
liść laurowy
4 jajka
Żurek z jajkiem i maślanką - sposób wykonania:
Wlać wody do garnka wrzucić ziele angielskie 3 sztuki i 1 duży liść laurowy i łyżeczkę vegety. Na patelni podsmażyć w drobną kostkę pokrojony boczek,pokrojoną kiełbasę i cebule po przesmażeniu wrzucić do garnka z zupą. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i również dodać do zupy. Jak ziemniaki będą miękkie to zestawić garnek z ognia i wlać ok 3/4 opakowania schłodzonej maślanki cały czas mieszając. Dodać majeranek,doprawić solą i pieprzem do smaku i do każdego talerza wkroić jedno ugotowane na twardo jajko. Zupka jest pyszna i szybka w wykonaniu.Smacznego
Prześlij przepis ~Gosc | 21-02-11 | Czytano: 10696 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Żurek z jajkiem i maślanką prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują