Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Żurek z jajkiem
Czas 45 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
- 3/4 kg kiełbasy wędzonej
- 1/2 kg kiełbasy białej
- 5 dag borowików
- pół główki czosnku
- 3 cebule
- 0.5 l zakwasu
- 30 dag chrzanu
- 200 ml śmietany
- 3 l wywaru wołowo-wieprzowego
- jajka gotowane na twardo
- sól
Żurek z jajkiem - sposób wykonania:
Białą kiełbasę zalać gorącą wodą sparzyć. Grzyby ugotować.
Kiełbasę czerwoną obsmażyć z cebulą i czosnkiem, dodać razem z grzybami do wcześniej przygotowanego gorącego wywaru i gotować ok. 30 min. Pod koniec dodać kiełbasę, zakwas, chrzan, majeranek. Zaciągnąć śmietaną, przy prawić solą i pieprzem, przed podaniem ułożyć na talerzu jajka na twardo, zalać zupą.
Prześlij przepis ~Gosc | 11-06-08 | Czytano: 24279 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Żurek z jajkiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują