Strona główna > > Porady kulinarne

Żywność długoterminowa dlaczego jest tak przydatna w tak wielu sytuacjach

Bardzo wielu miłośników bushcraftu, survivalu czy szeroko pojętej tematyki militarnej wie, że skomponowana z dobrze dobranych produktów racja żywnościowa jest w stanie ocalić życie. To oznacza, że prowiant należy drobiazgowo dobrać, aby w krytycznych sytuacjach dostarczał niezbędnych składników odżywczych. Jak to zrobić? Co powinny zawierać survivalowe, bushcraftowe czy wojskowe racje żywnościowe?

Żywność długoterminowa jest przydatna w tak wielu sytuacjach życiowych. Co powinny zawierać survivalowe, bushcraftowe czy wojskowe racje żywnościowe?

Żywność długoterminowa sucha

Jedzenie długoterminowe dzieli się na kilka dość mocno różniących się od siebie kategorii. Podstawowa oś podziału przebiega między produktami suchymi (liofilizowane jedzenie zalicza się do tej kategorii, ale ze względu na swoją specyfikę wymaga szerszego omówienia) i mokrymi (są to głównie produkty konserwowe). Sucha żywność długoterminowa (zwłaszcza jedzenie liofilizowane) nazywa jest również racją wojskową, bo to właśnie na potrzeby armii - między innymi - zaczęły powstawać produkty spożywcze suche o długim terminie przydatności do spożycia, proste do przygotowania nawet w skrajnych warunkach.

Człowiek zdawał sobie sprawę z tego, że żywność ulega procesom rozpadu. Im wyższa temperatura i wilgotność otoczenia działająca na żywność, im więcej wody w danym produkcie spożywczym, tym szybciej ulega on gniciu. Jednym ze sposobów na przedłużanie przydatności do spożycia okazało się suszenie świeżej żywności, która, wytraciwszy znaczną część wody, stawała się zdecydowanie bardziej odporna na procesy rozkładu.

Suchy prowiant (zwłaszcza suchary do jedzenia) stanowił więc podstawowy składnik racji żołnierza od antyku, przez średniowiecze, aż do dziś. Nie psuje się szybko, dostarcza sporo węglowodanów złożonych, błonnika i nieco białka, jest dostępny do jedzenia natychmiast, może zostać zmiękczony w wodzie. Ze względu na swoje właściwości i uniwersalność suchary bardzo szybko zyskały swoje stałe miejsce w racjach żywnościowych wielu armii świata.

Suche jedzenie wojskowe to także chrupkie pieczywo inne niż suchary, a także dodatki do posiłków w postaci saszetek z cukrem. Jednak racje wojskowe zawierają także produkty długoterminowe takie jak batony czekoladowe czy gorzka czekolada z dodatkiem kofeiny.

Produkty długoterminowe liofilizowane





Liofilizaty to inaczej produkty spożywcze, które zostały poddane specjalnej obróbce, która polega na suszeniu przez mrożenie. Żywność - owoce, warzywa, zioła, mięso - jest zamrażana, a następnie odsysa się z niej wodę. Posiłki liofilizowane często wystarczy zalać wodą, aby nadać im ich pierwotny smak bez konieczności dodawania konserwantów czy innych dodatków do żywności.

Typowy posiłek liofilizowany zawierać będzie odpowiednią ilość makroskładników, a więc białek, tłuszczy oraz węglowodanów, a także mikroskładników - witamin i minerałów. Dania liofilizowane mogą więc wyglądać następująco - mięso z kurczaka, ryż, warzywa, dodatki. Po zalaniu gorącą wodą posiłek automatycznie staje się gotowy do spożycia.

Oczywiście turystyczna żywność liofilizowana może różnić się nieco od wojskowej, ale zasada jest taka sama - zachować długą przydatność do spożycia określonego dania, które będzie pożywne i wysokokaloryczne.Kompletujesz suchy prowiant na wyjazd poza miasto? Zastanawiasz się, jaki prowiant w góry byłby najlepszym wyborem? A może szykujesz jedzenie do plecaka ewakuacyjnego na kryzysowe sytuacje? Bez względu na to, jaki jest Twój cel, po przeczytaniu tego artykułu najprawdopodobniej łatwiej go osiągniesz - szybciej wybierzesz optymalny prowiant dostosowany do warunków, w których będziesz przebywał. Powodzenia!

Artykuł partnerski.



~Gosc | Czytano 371 razy | 21-07-2022 |



Ewa gotuje