Strona główna > > Porady kulinarne

4 sposoby na wykorzystanie sosu sojowego w Twojej kuchni

Internet sprawił, że wiele osób interesuje się tematyką zdrowego żywienia i wprowadza coraz więcej ciekawych produktów do swojej kuchni. Wyszukujemy różne przepisy w internecie i staramy się próbować nowych dań. Chętnie sięgamy również po przyprawy i zioła z innych obszarów kulinarnych. Przykładem jest np. sos sojowy, który trafia do nas z Azji. Jak możesz wykorzystać go w kuchni?

Sos sojowy – krótka charakterystyka

Klasyczny sos sojowy powstaje na bazie 4 składników: ziaren soi, pszenicy, wody i soli. Aby powstał zacier, z którego pozyskamy sos, konieczne jest zapoczątkowanie procesów fermentacyjnych. Rodzaj dodanej do składników pleśni ma bezpośredni wpływ na smak i jakość końcowego produktu. Dostępne na rynku sosy sojowe różnią się bowiem wieloma cechami. Dobrym przykładem jest tutaj ceniony sos sojowy Kikkoman, który pozyskuje się dzięki działaniu pleśni – Kikkoman Aspergillus. W rezultacie otrzymujemy czerwonawo-brązowy, przejrzysty sos, o wyważonym słonym smaku i bogatym bukiecie aromatów, które doskonale podkreślą charakter wielu dań. Jak zatem możesz wykorzystać sos sojowy w swojej kuchni? Oto kilka propozycji.

Sięgamy do źródeł – kuchnia azjatycka

Wszystkie dania o wschodnim rodowodzie można przyprawiać sosem sojowym. Będzie oczywiście klasycznym dodatkiem do sushi, ale nie tylko. Jeśli przygotowujesz samodzielnie azjatyckie zupy, nie zapomnij przyprawić ich sosem sojowym Kikkoman. Zupa Pho czy Ramen nabiorą wtedy prawdziwie wschodniego charakteru. Podobnie będzie z mięsami czy ryżem, których chcesz spróbować w chińskim czy wietnamskim wydaniu. Nie sposób nie wspomnieć o azjatyckich daniach z makaronem – klasyczny Pad Thai i wiele innych rodzajów makaronu z mięsem i warzywami warto przyprawić sosem sojowym. Wydobędzie on nie tylko pełnię smaków z Twojego dania, ale nada im również niepowtarzalny aromat.

Dodatek do mięs

Sos sojowy świetnie sprawdzi się do mięs. Możesz wykorzystać go na etapie marynowania albo w trakcie podduszania mięsa, by podkreślić jego smak. Kikkoman może być również bazą do glazury, jeśli planujesz przygotować pieczeń. Wszystko to sprawia, że sos sojowy może być doskonałym uzupełnieniem kuchni polskiej. Spróbuj wykorzystać go podczas przygotowywania udek z piekarnika, polędwiczek wieprzowych czy gulaszu z wieprzowiną. Nie zapomnij o nim, kiedy masz ochotę na dania z rybą! Uzyskasz pełnię smaku i ograniczysz zastosowanie soli, co wpłynie pozytywnie na Twoje zdrowie.

Nowy smak sałatek

Sos sojowy będzie świetną bazą do dressingów do najróżniejszych sałatek. Świetnie sprawdzi się przede wszystkim do przepisów, które bazują na wykorzystaniu bakłażana, papryki czy szparagów. Można łączyć go z najróżniejszymi dodatkami (np. sokiem z cytryny, miodem, octem itp.), które pozwolą stworzyć doskonałe winegrety sałatkowe i dipy do przekąsek.

W kuchni vege

Sposób pozyskiwania sosu sojowego doskonale współgra z filozofią vege. Dlatego chętnie wykorzystuje się go przy przygotowywaniu dań wegańskich. Doskonale podkreśli smak tofu, będzie pasował do dań z roślin strączkowych oraz sezonowych warzyw.


Jak widać, sos sojowy może być wykorzystany w kuchni na wiele różnych sposobów. Wystarczy nieco kulinarnej wyobraźni, by znane i lubiane dania stały się bardziej wykwintne i bogate w nowe smaki i aromaty.

Artykuł partnerski


~Gosc | Czytano 650 razy | 09-12-2020 |



Ewa gotuje