Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Babeczki z budyniem
Czas 65 minut
Porcji 15
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
400 g mąki pszennej
150 g cukru
250 g masła
żółtko
łyżka śmietany
krem:
budyń waniliowy
2 łyżki masła
2 żółtka
owoce: maliny, borówki, winogrona
Babeczki z budyniem - sposób wykonania:
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasto wałkujemy na grubość około pół cm. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykrawamy nimi kółka z ciasta, którym wylepiamy babeczkę i jej brzegi,dno babeczki nakłuwamy widelcem.Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Gotujemy mleko na budyń z dodatkiem masła, w odlanej zimnej części mleka mieszamy budyń i żółtka, wlewamy je na gorące mleko, chwilkę gotujemy mieszając, studzimy. Krem nakładamy do wystudzonych babeczek, dekorujemy owocami.
Prześlij przepis mewa80 | 06-10-12 | Czytano: 10305 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Babeczki z budyniem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują