Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Babka ziemniaczana

Czas 55 minut Porcji 7 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 kg ziemniaków
1 kg żeberek
2 cebule
2 jajka
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki grysiku (kasza manna)
łyżka tymianku
1 łyżeczka majeranku
łyżka oleju
sól, pieprz
kwaśna śmietana

Babka ziemniaczana - sposób wykonania:

Pyszna babka ziemniaczana z żeberkami wg przepisu Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje.
Żeberka dzielimy na paski, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprószamy tymiankiem oraz solą i pieprzem, odstawiamy an pól godziny do lodówki.
Ziemniaki tarkujemy na drobnych oczkach, jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do ziemniaków, dodajemy też majeranek i grysik oraz sól i pieprz - masę mieszamy.
Patelnie rozgrzewamy, wlewamy łyżkę oleju i obsmażamy żeberka z każdej strony.
Cebulę siekamy drobno cebulę, dorzucamy ją do żeberek i wszystko razem smażymy mieszając. Gdy cebulka stanie się rumianą przenosimy e do naczynia żaroodpornego i zalewamy masą ziemniaczaną. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.

Babkę ziemniaczaną wg tego przepisu możemy również przyrządzić z kiełbasą innymi wędlinami i kawałkami mięsa. Wówczas podobnie jak żeberka, przesmażamy je z cebulą.


Prześlij przepis

mewa80 | 22-10-11 | Czytano: 73223 razy | komentarzy [0]
Babka ziemniaczana komentarz



Opinie i komentarze na temat Babka ziemniaczana kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Babka ziemniaczana prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje