Strona główna >> Desery >> Racuchy

Bliny litewskie

Czas 45 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

10 sporych ziemniaków (ok 1 kg)
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej plus łyżka do zaczynu
5 dag drożdży
szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli
olej do smażenia

dodatki:
kwaśna gęsta śmietana
plastry wędzonego łososia
sos mięsny

Bliny litewskie - sposób wykonania:

Bardzo smaczne bliny ziemniaczane, których smak przypomina zwykłe placki ziemniaczane a jednak.. bliny są bardziej pulchne dzięki dodatkowi drożdży no i jednak nieco inne w smaku. Naprawdę warto spróbować!
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach lub za pomocą maszyny.
Z drożdży, ciepłej wody i łyżki mąki robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż ruszy.
Gdy tak się stanie, dodajemy do niego mąkę, ziemniaki, sól, mieszamy na gładkie ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie na odrobinie oleju smażymy niewielkie placki. Podajemy z kwaśną śmietaną, łososiem lub mięsnym sosem - ewentualnie mięsnymi pulpecikami w szarym sosie. Placki są przepyszne :-)


Prześlij przepis

mewa80 | 16-01-12 | Czytano: 35525 razy | komentarzy [0]
Bliny litewskie komentarz



Opinie i komentarze na temat Bliny litewskie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Bliny litewskie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje