Strona główna >>
Desery >>
Racuchy Bliny litewskie
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
10 sporych ziemniaków (ok 1 kg)
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej plus łyżka do zaczynu
5 dag drożdży
szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli
olej do smażenia
dodatki:
kwaśna gęsta śmietana
plastry wędzonego łososia
sos mięsny
Bliny litewskie - sposób wykonania:
Bardzo smaczne bliny ziemniaczane, których smak przypomina zwykłe placki ziemniaczane a jednak.. bliny są bardziej pulchne dzięki dodatkowi drożdży no i jednak nieco inne w smaku. Naprawdę warto spróbować!
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach lub za pomocą maszyny.
Z drożdży, ciepłej wody i łyżki mąki robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż ruszy.
Gdy tak się stanie, dodajemy do niego mąkę, ziemniaki, sól, mieszamy na gładkie ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie na odrobinie oleju smażymy niewielkie placki. Podajemy z kwaśną śmietaną, łososiem lub mięsnym sosem - ewentualnie mięsnymi pulpecikami w szarym sosie. Placki są przepyszne :-)
Prześlij przepis mewa80 | 16-01-12 | Czytano: 35525 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Bliny litewskie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują