Strona główna > > Porady kulinarne

Bułki bezglutenowe - Dlaczego bułki bez glutenu mogą być zdrowsze od tradycyjnego pieczywa

Bułki bezglutenowe to smaczny i zdrowy zamiennik bułek tradycyjnych, ze względu na brak przetworzonej pszenicy w składzie.

Pszenica niestety może być szkodliwa dla zdrowia dla osób z nietolerancją glutenu i np. powodować alergie pokarmowe i skórne.

Pieczywo bez glutenu cechuje się wyjątkowym smakiem, łudząco podobnym do tradycyjnego, chrupkością, a przede wszystkim wspaniałym składem. Bezglutenowa wersja bułek wypieczona jest ze zdrowych mąk np. z amarantusa, z soczewicy, mąki gryczanej czy kukurydzianej, często do pieczywa dodawane są pestki dyni, słonecznika i inne. W składzie spotyka się często również skrobię pszenną bezglutenową. Bułki niezawierające glutenu są bogactwem błonnika czy kwasów tłuszczowych. Bułeczki są idealne na śniadanie zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Świetnie sprawdzą się jako kanapka z warzywami i wędliną do szkoły, pracy i na wycieczkę, ale również jako pyszna przekąska. Zapewniamy, że dzieci nawet się nie zorientują, że jedzą zdrową wersję tradycyjnych, pszennych bułeczek - wbrew krążącym wśród konsumentów mitom pieczywo bezglutenowe jest równie dobre co pieczywo zawierające gluten, a niektórzy twierdzą, że smakuje nawet lepiej czego najlepszym dowodem są bułki bezglutenowe. Każde opakowanie oznaczone jest symbolem przekreślonego kłosa, co gwarantuje brak glutenu w produkcie. Bułki i wiele rodzajów produktów i wypieków bezglutenowych jest zazwyczaj szczelnie zamykanych w opakowaniach foliowych, co zapobiega zsychaniu się pieczywa i przedłuża jego świeżość.

Czy gluten może być niezdrowy?

Gluten powoduje elastyczność i sprężystość ciast na wypieki. Dzięki niemu chleby, bułki i inne wyroby są puszyste. Jednak coraz częściej słyszy się, że ktoś cierpi na nietolerancję glutenu czy na celiakię. Nadwrażliwość na gluten i dolegliwości z nim związane powodują słabsze wchłanianie substancji odżywczych przez organizm, a to powoduje zmęczenie, problemy gastryczne i inne. Alergia na gluten po spożyciu produktów go zawierających, może objawiać się problemami z oddychaniem, zmianami na skórze oraz innymi przykrymi dolegliwościami. Warto więc mając podobne dolegliwości po spożyciu tradycyjnego pieczywa spróbujmy zrezygnować ze spożywania produktów glutenowych i zachęcamy do przetestowania pieczywa bezglutenowego. Dieta bezglutenowa nam nie zaszkodzi, a być może objawi lepsze samopoczucie. Odstawienie chociaż na jakiś czas produktów glutenowych może sprawić, że nasze zdrowie i samopoczucie może ulec poprawie. Polecamy rozejrzeć się w okolicy, gdzie znajduje się najbliżej dobrze zaopatrzony sklep bezglutenowy, ale jeżeli mieszkamy w miejscowości, gdzie takiego sklepu brakuje, to pamiętajmy, że wiele z hipermarketów posiada swoje stanowiska bezglutenowe. A co jeśli do hipermarketu również mamy daleko? Nic straconego — pieczywo bez zawartości glutenu możemy kupić również w piekarniach bezglutenowych online — produkty są wysyłane na świeżo, szczelnie zapakowane, więc nie ma ryzyka otrzymania czerstwego pieczywa

Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 50 razy | 17-09-2021 |



Ewa gotuje