Strona główna >>
Kuchnie Świata >>
Indie Chapati
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
500 g mąki pszennej
trochę mąki do posypania
woda
duża łyżeczka soli
łyżka masła
Chapati - sposób wykonania:
Przesiać około 3 szklanki mąki razem z solą i zrobić w środku mały dołek. Zarabiając, stopniowo dolewać wody, by wyrobić gładkie, niezbyt twarde ciasto - powinno dać się lekko ugniatać. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrabiać je przez kilka minut, podzielić na ok. 12 kawałków i uformować z nich kulki. Na dokładnie posypanej mąką stolnicy rozwałkować kulki na cienkie placki. Sporą patelnię o grubym dnie silnie rozgrzać, kłaść na niej po jednym placku, otrzepanym z mąki, i smażyć ok. minuty z każdej strony. Należy uważać, by ich nie przypalić - jeśli smażą się zbyt szybko, trzeba zmniejszyć ogień. Tymczasem w małym rondelku rozpuścić masło. Lekko podpieczone placki smarować rozpuszczonym masłem i ponownie kłaść na patelnię.
Smażyć, aż staną się lekko rumiane.
Prześlij przepis ~Gosc | 19-05-08 | Czytano: 28972 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Chapati prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują