Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto cytrynowe
Czas 55 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Biszkopt :
6 jajek
1 szkl. cukru,
3 duże budynie śmietankowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM :śmietana 30% - 0,5 litra
1/2 szkl. cukru pudru
2 serki homogenizowane waniliowe
2 galaretki cytrynowe
wierzch:
dżem brzoskwiniowy
wiórki kokosowe
Ciasto cytrynowe - sposób wykonania:
Bardzo smaczne i proste ciasto, przepis sprawdzony wielokrotnie a ciasto robi furorę :-). Polecam!
Biszkopt :6 białek ubić na pianę z 1 szkl. cukru, dodać żółtka , 3 duże budynie śmietankowe i 2 łyżeczki proszku do pieczenia (budynie i proszek przed dodaniem połączyć a po dodaniu wymieszać delikatnie łyżką by piana nie opadła). Biszkopt wylewamy do foremki prostokątnej wysmarowanej tłuszczem, pieczemy 30 minut w 180 stopniach C (w termoobiegu).
KREM :śmietanę 30% ubić na pianę z 1/2 szkl. cukru pudru dodać 2 serki homogenizowane waniliowe. Na koniec do kremu dodać 2 gęstniejące galaretki cytrynowe rozpuszczone uprzednio w 1 szkl. wrzącej wody. Biszkopt przekroić na pół, w środek krem.
Na wierzchu rozsmarować dżem brzoskwiniowy i posypać wiórkami kokosowymi.
Uwaga: biszkopt można nasączyć wodą z cytryną i kilkoma kroplami ulubionego aromatu do ciast!
Prześlij przepis mewa80 | 27-01-12 | Czytano: 60049 razy | komentarzy [6]
6 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto cytrynowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują