Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto drożdżowe - wersja II
Składniki:
6 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
60 dag mąki
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
15 dag margaryny
Maślana "skórka" zamiast kruszonki
20 dag masła
2 torebki cukru wanilinowego
1/4 szklanka cukru
Ciasto drożdżowe - wersja II - sposób wykonania:
Drożdże rozkruszamy w misce, wsypujemy na nie łyżkę cukru, trochę podgrzanego mleka i 5 łyżek mąki (tak, żeby była konsystencja śmietany). Odstawiamy do wyrośnięcia, gdy rozczyn zwiększy dwukrotnie swoją objętość dodajemy go do pozostałych składników - margaryna musi być miękka. Dobrze wyrabiamy ciasto.
Po dokładnym wyrobieniu rozwałkowujemy ciasto na prostokątnej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie obkładamy kawałkami masła, posypujemy cukrem i cukrem waniliowym.
Piec w piekarniku 200 st C przez około 40 minut.
Prześlij przepis ~Gosc | 27-04-10 | Czytano: 7948 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto drożdżowe - wersja II prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują