Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Ciasto migdałowo - orzechowe

Czas 70 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

10 jajek (dzielimy na żółtka i białka)
część orzechowa:
25 dkg cukru pudru
1 łyżka kakao
3 łyżki mleka
1 łyżka cukru waniliowego
25dkg zmielonych orzechów

część migdałowa:
25 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
sok z połowy cytryny
3 łyżki mielonych biszkoptów
25 dag mielonych migdałów

polewa:
2 czekolady mleczne
3 łyżki mleka

Ciasto migdałowo - orzechowe - sposób wykonania:

Ciasto migdałowo orzechowe z programu Ewa gotuje.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Do szklanki wsypujemy kakao, zalewamy mlekiem (3 łyżkami), mieszamy, gdy dobrze się rozprowadzi dodajemy je do żółtek. Następnie dodajemy cukier waniliowy i orzechy, mieszamy łyżką. Masę przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (śr.26 cm).
Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier puder, chwilkę ubijamy, następnie dodajemy cukier waniliowy, mieszamy.
Następnie dodajemy sok z połowy cytryny, biszkopty oraz migdały i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na masę orzechową. Pieczemy godzinę 1w 180 stopniach C.
Czekoladę rozpuszczali w kąpieli wodnej, dodajemy mleko. Polewą polewamy przestudzone ciasto.



Prześlij przepis

mewa80 | 19-03-11 | Czytano: 22353 razy | komentarzy [2]
Ciasto migdałowo - orzechowe komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto migdałowo - orzechowe kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

2 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto migdałowo - orzechowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
mina
2015-02-07 19:27

nie wysło tak jak pani Ewa robila moze do żoltka dodac mąki

Autor
ciasto
2015-02-07 21:42

przepis jest dobry i sprawdzony-nie trzeba mąki, jej rolę pełnią zmielone orzechy

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje