Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Ciasto migdałowo - orzechowe
Czas 70 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
10 jajek (dzielimy na żółtka i białka)
część orzechowa:
25 dkg cukru pudru
1 łyżka kakao
3 łyżki mleka
1 łyżka cukru waniliowego
25dkg zmielonych orzechów
część migdałowa:
25 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
sok z połowy cytryny
3 łyżki mielonych biszkoptów
25 dag mielonych migdałów
polewa:
2 czekolady mleczne
3 łyżki mleka
Ciasto migdałowo - orzechowe - sposób wykonania:
Ciasto migdałowo orzechowe z programu Ewa gotuje.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Do szklanki wsypujemy kakao, zalewamy mlekiem (3 łyżkami), mieszamy, gdy dobrze się rozprowadzi dodajemy je do żółtek. Następnie dodajemy cukier waniliowy i orzechy, mieszamy łyżką. Masę przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (śr.26 cm).
Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier puder, chwilkę ubijamy, następnie dodajemy cukier waniliowy, mieszamy.
Następnie dodajemy sok z połowy cytryny, biszkopty oraz migdały i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na masę orzechową. Pieczemy godzinę 1w 180 stopniach C.
Czekoladę rozpuszczali w kąpieli wodnej, dodajemy mleko. Polewą polewamy przestudzone ciasto.
Prześlij przepis mewa80 | 19-03-11 | Czytano: 22353 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto migdałowo - orzechowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują