Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto pijak
Czas 30 minut
Porcji 20
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Placek:
6 białek
1 szklanka cukru
20 dkg wiórek kokosowych
1 szklanka maku
Krem:
1/2 l mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 margaryna Kasia
Dodatkowo:
1 paczka biszkoptów okrągłych , rodzynki,
wódka do namaczania biszkoptów.
Ciasto pijak - sposób wykonania:
Ciasto. Białka ubić z cukrem następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać. Piec w temperaturze 180stopni około 50min.
Krem. W 1 szklance mleka wymieszać obie mąki. Pozostała ilość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym dodać rozprowadzoną mąkę i ugotować budyń. Wystudzić. Następnie zmiksować masło i dodać po 1 łyżce budyniu, razem miksując na jednolitą masę.
Przełożenie. Gotowy przestudzony placek wyłożyć na tacę, placek posmarować przygotowanym budyniem. Na to układamy biszkopty maczając w wódce . Następnie polewamy polewą czekoladową, w każdy biszkopt wkładamy rodzynki.
Ciasto jest bardzo smaczne , pasuje na każdą okazję.
Prześlij przepis ~Gosc | 10-11-11 | Czytano: 63869 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto pijak prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują