Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto pijak

Czas 30 minut Porcji 20 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Placek:
6 białek
1 szklanka cukru
20 dkg wiórek kokosowych
1 szklanka maku

Krem:
1/2 l mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 margaryna Kasia

Dodatkowo:
1 paczka biszkoptów okrągłych , rodzynki,
wódka do namaczania biszkoptów.

Ciasto pijak - sposób wykonania:

Ciasto. Białka ubić z cukrem następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać. Piec w temperaturze 180stopni około 50min.
Krem. W 1 szklance mleka wymieszać obie mąki. Pozostała ilość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym dodać rozprowadzoną mąkę i ugotować budyń. Wystudzić. Następnie zmiksować masło i dodać po 1 łyżce budyniu, razem miksując na jednolitą masę.
Przełożenie. Gotowy przestudzony placek wyłożyć na tacę, placek posmarować przygotowanym budyniem. Na to układamy biszkopty maczając w wódce . Następnie polewamy polewą czekoladową, w każdy biszkopt wkładamy rodzynki.
Ciasto jest bardzo smaczne , pasuje na każdą okazję.


Prześlij przepis

~Gosc | 10-11-11 | Czytano: 61918 razy | komentarzy [1]
Ciasto pijak komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto pijak kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto pijak prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
klapa
2013-12-23 17:26

Wlasnie robie ciasto Pijak wg Twojego przepisu.Zrobilam ciasto makowo/kokosowe i KLAPA! Wyschlo na wior!!! 50 minut w piekarniku to stanowczo za dlugo.W innych przepisach /z tego co widze/ owa masa powinna piec sie 15/20 minut.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje