Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto Popapraniec

Czas 50 minut Porcji 8 Kcal kalorii Trudność Koszt:

Składniki:

ciasto :
7 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
0,5 szklanki oleju
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo :
1 łyżka kakao
0,5 szklanki maku
0,5 szklanki wiórek kokosowych

KREM
0,5 litra mleka
2 czubate łyżki kartoflanki
2 czubate łyżki mąki
1 szklanka cukru

Ciasto Popapraniec - sposób wykonania:

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno i łączymy z innymi składnikami ciasta. Gotowe dzielimy na 3 części
do 1 dodajemy kakao , do 2 mak , do 3 wiórki.
wylewamy na blachę warstwami i pieczemy jako 1 placek w 180 stopniach przez ok 30 minut.

KREM:
Odlewamy pół szklanki mleka mieszamy z mąkami, resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy budyń ostygnie ucieramy go z kostka margaryny.

Po wystygnięciu przekrawamy placek na pół, przekładamy 2/3 kremu , przykrywamy drugą połową i wierzch smarujemy resztą kremu.

Na krem rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi, rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami. Na sam koniec polewamy mleczna lub gorzką czekoladą wzorki po wierzchu.

wydaje się skomplikowany ale zapewniam że nie jest. Ale na pewno smakuje wyśmienicie i zawsze się udaje !!! Polecam



Prześlij przepis

~Gosc | 22-02-12 | Czytano: 73706 razy | komentarzy [7]
Ciasto Popapraniec komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto Popapraniec kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

7 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto Popapraniec prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Dotyczy popaprańca.
2012-02-25 20:19

Zastanawiam się co z żółtkami .Nic o nich nie wspominasz.Poza tym moja rada...do masy budyniowej lepsze jest masło.Pozdrawiam.

Autor
odp
2012-02-25 21:37

"białka ubijamy" łączymy z pozostałymi składnikami czyli żółtkami także. Owszem masło najlepsze ale niektórzy wolą margarynę a wiec - do wyboru

Autor
Tytul
2012-03-04 13:59

fajne ciasto niezle wyglada.Ja zamiast maku dalam zmielone orzechy,a na wierzch dzem morelowy i tez fajny i dobry wyszedl.Polecam,bo udaje sie.

Autor
MAGDA
2012-04-15 11:17

wyszlo mi pyszne, zrobiłam z 8 jaj bo mam dużą blaszkę, zamiast czekolady dalam roztopione kakao z margarna, wszystkim smakowało.

Autor
Tytul
2013-12-30 0:25

dotyczy Poprańca-ciasto po ostudzeniu można nasączyć alkoholem ( 2 części),jest przepyszne :)

Autor
PYSZNE
2014-01-15 11:40

ciasto jest przepyszne zrobiłam go na urodziny syna i wszyscy byli zachwyceni.

Autor
Tytul
2014-04-29 14:51

Pytanie czy ten mak , taki normalny "surowy" dać czy zmielony sparzony ?? pozdrowionka
JOLAMI

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje