Strona główna > > Porady kulinarne

Ciasto z miodem Manuka

Poznaj wilgotne ciasto z miodem Manuka i nutą cytryny. Ciasto jest tak pyszne, że wręcz rozpływa się w ustach. Dlatego składniki podane są na dużą blachę. Świetnie smakuje do popołudniowej kawy, herbaty lub filiżanki kakao. Jest tak proste w zrobieniu, że z pewnością uda się każdemu.

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i nie wiesz co upiec, to sprawdź nasz przepis na proste ciasto, które pachnie miodem i cytrynami. Takie miodowe cytrynowe ciasto sprawi, że poczujesz wiosenny nastrój.

Ciasto z miodem Manuka - składniki:

Podane składniki są na dużą blachę o wymiarach 20cm x 30cm. Kaloryczność to 380 kcal w 100 g ciasta.

- 500 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 320 g miodu (1 szklanka)
- 1 duża cytryna lub 2 mniejsze
- 250 ml jogurtu naturalnego (1 szklanka)
- 250 ml oleju roślinnego (1 szklanka)
- 3 średnie jajka
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dodatkowo cukier puder do posypania

Sprawdź jak upiec ciasto z miodem Manuka

Ciasto jest tak proste i szybkie w wykonaniu, że od razu warto rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Do upieczenia miodowe cytrynowego ciasta przydadzą się: miska, drewniana łyżka i duża blacha o wymiarach 20cm x 30cm.

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Mąkę warto przesiać, ponieważ dzięki temu ciasto będzie puszyste.

Wbijamy 3 jajka i oprószam szczyptą soli.

Do miski wlewamy także jogurt naturalny, wyciśnięty sok z cytryny oraz olej roślinny lub oliwę z oliwek. Następnie dodajemy miód z Manuka. Jeśli miód jest skrystalizowany, to podgrzewamy go w kąpieli wodnej, aby się rozpuścił.

Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, aż otrzymamy gładką i jednolitą masę.

Dużą blachę wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasta. Wierzch wyrównujemy łyżką.

Blachę z ciastem umieszczamy na środkowej półce nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto należy piec bez termoobiegu z grzałkami góra i dół. Pod koniec pieczenia, gdy ciasto się zarumieni, wkładamy patyczek i sprawdzamy czy wypiek jest już gotowy. Jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy, to znaczy, że ciasto miodowe cytrynowe jest już gotowe.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w blaszce na około 15 minut. Następnie, gdy lekko ostygnie, wyjmujemy z blaszki i delikatnie usuwamy papier do pieczenia. Odstawiamy na kratce w celu całkowitego ostygnięcia.

Ciasto najsmaczniejsze jest zaraz po upieczeniu. Możemy udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

Jakiego miodu użyć do ciasta?

Do ciasta możemy użyć dowolnego miodu. Idealnie sprawdzi się miód Manuka, a także wielokwiatowy wiosenny, lipowy lub gryczany. Smakoszy produktów pszczelich zachęcamy do wypróbowanie przepisu z różnymi rodzajami miodu. Miód Manuka ma niepowtarzalny smak oraz aromat. Dodatkowo charakteryzuje się właściwościami leczniczymi. Pozytywnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Wszystko za sprawą egzotycznego pochodzenia. Miód Manuka powstaje z kwiatów krzewu herbacianego, które występują w Nowej Zelandii.

Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 341 razy|



Ewa gotuje