Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Cytrynowiec

Czas 55 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

ciasto:
200 g cukru pudru
200 g masła
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka

krem:
3 cytryny
2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
łyżka wody

wierzch:
lukier
skórka otarta z cytryny

Cytrynowiec - sposób wykonania:

Masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem o pieczenia oraz wbijamy jajka. Otrzymane ciasto dzielimy an 3 równe części, każdą pieczemy oddzielnie w blaszce o wymiarach 24x24 cm przez 15 minut w 180 stopniach C.

Cytryny ocieramy ze skórki i wyciskamy sok, sok mieszamy z mąką ziemniaczaną i żółtkami aż powstanie jednolita masa.
Wodę gotujemy z cukrem, gdy zawrze wlewamy żółtka i mieszamy, gotujemy aż zgęstnieje. Ciepłym kremem przekładamy nasze placki.
Wierzch ciasta smarujemy lukrem powstałym z wymieszania cukru pudru i soku z cytryny, posypujemy skórką otartą z cytryny.


Prześlij przepis

mewa80 | 02-03-13 | Czytano: 14203 razy | komentarzy [0]
Cytrynowiec komentarz



Opinie i komentarze na temat Cytrynowiec kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Cytrynowiec prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje