Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Cytrynowiec
Czas 55 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
ciasto:
200 g cukru pudru
200 g masła
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
krem:
3 cytryny
2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
łyżka wody
wierzch:
lukier
skórka otarta z cytryny
Cytrynowiec - sposób wykonania:
Masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem o pieczenia oraz wbijamy jajka. Otrzymane ciasto dzielimy an 3 równe części, każdą pieczemy oddzielnie w blaszce o wymiarach 24x24 cm przez 15 minut w 180 stopniach C.
Cytryny ocieramy ze skórki i wyciskamy sok, sok mieszamy z mąką ziemniaczaną i żółtkami aż powstanie jednolita masa.
Wodę gotujemy z cukrem, gdy zawrze wlewamy żółtka i mieszamy, gotujemy aż zgęstnieje. Ciepłym kremem przekładamy nasze placki.
Wierzch ciasta smarujemy lukrem powstałym z wymieszania cukru pudru i soku z cytryny, posypujemy skórką otartą z cytryny.
Prześlij przepis mewa80 | 02-03-13 | Czytano: 14006 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Cytrynowiec prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują