Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Dorsz w cieście francuskim
Czas 55 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
filet z dorsza
opakowanie gotowego mrożonego ciasta francuskiego
30 dag pieczarek (lub leśnych grzybów mrożonych)
1 cebula
1 żółtko
cytryna
pieprz, sól
Dorsz w cieście francuskim - sposób wykonania:
Filet z dorsza umyć (jeśli był mrożony to wcześniej rozmrozić), osuszyć ,posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Pieczarki obrać, pokroić drobniej. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki, przyprawić.
Ciasto francuskie przedzielić na pół. Jedną połową wyłożyć blaszkę lub naczynie żaroodporne nasmarowane tłuszczem. Wyłożyć połowę porcji pieczarek a na nie rybę, przykryć drugą porcją pieczarek a następnie całość drugą połową ciasta francuskiego. Wierzch posmarować żółtkiem i zrobić otwory (aby para uciekała). Wstawić do 220 stopni, zapiekać około 40 minut.
Możemy użyć innej ryby aby był to filet.
Ja zamiast wszystko zrobić w jednym kawałku, pocięłam ciasto w prostokąty, włożyłam kawałek ryby i pieczarki zrobiłam takie jakby paszteciki - wyszły pyszne :-).
Prześlij przepis asieńka | 21-12-10 | Czytano: 18565 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Dorsz w cieście francuskim prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują