super przepis! pyszna napoleonka i taka szybka!
jaka wielka ma być blacHA??
standardowa prostokątna około 30x40
za rzadkie mi wyszło...a co z budyniem? w sposobie wykonania nie ma ani słowa o budyniu:(
budyń mieszamy w zimnym mleku razem z mąką i żółtkami, następnie wlewamy do gorącego mleka. Już po lekkim wystudzeniu masa powinna stężeć choćby za pomocą masła, którego ma sporą ilość
swietne ciasto, ja ka wierzch klade jeszcze owoce i zalewam galaretka (np. winogrona i agrestowa galaretka ) pychota polecam
Wiem czemu komuś za rzadka masa wyszła.. Może to, co napiszę będzie przydatne dla kogoś kto także będzie miał taki problem. U mnie było tak, że do gotującej się masy wsypałam tą zimną, ale najpierw musiałam garnek ściągnąć z palnika, ponieważ mikser ma za krótki kabel i nie sięga tak daleko. Mieszałam, mieszałam i masa mi nie gęstniała ani odrobinkę.. Myślałam, że nic z tego nie będzie, ale włożyłam ponownie garnek na palnik, zagotowałam masę cały czas mieszając (ręcznie) i wszystko zaczęło mi ładnie gęstnieć.
Na razie jeszcze nie wiem jaki to ciasto ma smak, bo na razie mi stygnie, ale z tego , co widzę wszystko jest okej ).
czy te herbatniki się kruszy czy tak zostawia się?
nie kruszy się, układamy jeden herbatnik obok drugiego
czy zamiast robić kremu tego co jest w przepisie można zrobić krem eklerek
można oczywiście spróbować :-)
Super przepis !!!
Właśnie mi stygnie :)
Po przeczytaniu komentarzy zastanawiam się czy nie zalać galaretką.
Tylko żebym nie przedobrzyła ;)
Pozdrawiam serdecznie :)
kostka masła czyli ile?
napoleonka - kostka masła to 200 g czyli 20 dag
budyń trzeba gotować czy wsypać sam proszek?
odpowiem tak: budyń trzeba ugotować ale żeby to zrobić trzeba wsypać proszek :-). Proszę jeszcze raz przeczytać i robić po kolei zgodnie z przepisem a wszystko stanie się proste :-)
Ile w koncu mialo byc tych herbatnikow? Z podanych skladnikow wyszlo mi tyle kremu!!!!!! I tylko 4 opakownia herbatnikow?? Chyba ze kilogramowych. Przepis NIEDOBRY!!! ZLE PROPORCJE!!!
herbatniki są potrzebne jedynie na spód blachy i na wierzch ciasta. Oczywiście, ze kremu jest sporo jak to w napoleonce! Nie po to robimy ciasto, żeby wcinać kg herbatników.
Haha dobrze odpowiedziano. Wystarczy popatrzeć na zdjęcie jak ma wyglądać Napoleonka.
Moj syn 8 latek sprobowal napoleonke z tego przepisu i orzekl,ze herbatniki za miekkie (faktycznie od tak duzej ilosci kremu zmiekly strasznie), a krem to nie krem tylko zwykly budyn...
Zaluje ze wydalam forse na skladniki na ta napoleonke. Nie cierpie wyrzucac jedzenia do smietnika, ale nikt w domu lącznie ze mnie nie chce jesc tej "ekspresowej napoleonki"
Nie polecam nikomu tego przepisu. Totalnie rozczarowanie. W skrócie:
To nie napoleonka tylko budyn z herbatnikami!!
nie budyń tylko krem budyniowy (kto gotuje budyń na maśle?) - przepis stary i wielokrotnie wypróbowany (używany także do innych ciast). To, że Pani nie smakuje, nie oznacza, że innym również - wystarczy poczytać komentarze powyżej - dla mnie na przykład także smakowało (powtarzałam kilka razy), no ale to już chyba zależy od gustu.
Ta szybka napoleonka jest także wyśmienita nie tylko z herbatnikami ale też z krakersami,spróbujcie a napewno wam zasmakuje
Pyszne ciasto. Zrobilam wedlog przepisu i wyszlo mi - pychaaaaa... Pozdrawiam Cie Mewo i smacznego smakoszom.. :)
nie zastygło się a stalo prawie 5h! Może powinnam je wstawic do lodówki? ale boje się ze przesiaknie mi innymi zapachami:(poza tym wyszlo bardzo slodkie bo dodalam budyn slodzony:(
no raczej ot tak w mieszkaniu to nie zastygnie, zwłaszcza, że teraz jest okres grzewczy. Aby ciasto nie przeszło zapachami trzeba je zamknąć w szczelnym opakowaniu/naczyniu lub .. wystawić na balkon :-)
Ludzie czytajcie ze zrozumieniem bo aż się krew gotuje jak się czyta te wasze pytania.Normalnie jak w przedszkolu!
Ciasto pyszne! Bardzo polecam :) Cała rodzinka sie nim zajada.
Dzisiaj zrobiłam to ciasto i jest pyszne. Przepis prosty i robi się rzeczywiście ekspresowo. Ja chyba dorobię polewę czekoladową. Polecam!
smak mojego dzieciństwa!! u cioci na imieninach zawsze była :) najlepsza jest na drugi dzień (moim zdaniem powinna poleżeć całą noc w lodówce) i dopiero wtedy posypać cukrem pudrem mmm pychotka!!
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!
Zamiast masła czy mogę dać margarynę kasie? zrobię w piątek ciasto ale miałam robić na początku inne i kupiłam juz inne składniki i akurat mam margarynę
Margaryna to sama chemia, nie powinno się tego spożywać. Napoleonka nie będzie smaczna na margarynie.
32 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ekspresowa napoleonka prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują