Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ekspresowa napoleonka

Czas 35 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 szklanka mąki
5 szklanek mleka
kostka masła
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 opakowanie cukru waniliowego
4 opakowania herbatników
cukier puder

Ekspresowa napoleonka - sposób wykonania:

Blachę wykładamy papierem a następnie połowa herbatników. 4 szklanki mleka zagotowujemy z masłem, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, pozostałą część mleka miksujemy oddzielnie z mąką i żółtkami oraz budyniem. Obie masy łączymy (zimną wlewamy do gotującej się) i miksujemy aż zgęstnieje (trzymając na palniku i mieszając aby nie przywarło). Jeszcze gorącą masę wylewamy na herbatniki, wykładamy na nią drugą część herbatników, odstawiamy aż masa wystygnie a ciasto stężeje. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.


Prześlij przepis

mewa80 | 16-06-10 | Czytano: 144144 razy | komentarzy [32]
Ekspresowa napoleonka komentarz



Opinie i komentarze na temat Ekspresowa napoleonka kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

32 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ekspresowa napoleonka prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
napoleonka
2011-02-12 12:30

super przepis! pyszna napoleonka i taka szybka!

Autor
Tytul
2011-02-19 12:28

jaka wielka ma być blacHA??

Autor
napoleonka
2011-02-19 15:50

standardowa prostokątna około 30x40

Autor
Tytul
2011-02-21 18:44

za rzadkie mi wyszło...a co z budyniem? w sposobie wykonania nie ma ani słowa o budyniu:(

Autor
napoleonka
2011-02-21 19:05

budyń mieszamy w zimnym mleku razem z mąką i żółtkami, następnie wlewamy do gorącego mleka. Już po lekkim wystudzeniu masa powinna stężeć choćby za pomocą masła, którego ma sporą ilość

Autor
Tytul
2011-03-09 1:30

swietne ciasto, ja ka wierzch klade jeszcze owoce i zalewam galaretka (np. winogrona i agrestowa galaretka ) pychota polecam

Autor
Tytul
2011-03-17 17:48

Wiem czemu komuś za rzadka masa wyszła.. Może to, co napiszę będzie przydatne dla kogoś kto także będzie miał taki problem. U mnie było tak, że do gotującej się masy wsypałam tą zimną, ale najpierw musiałam garnek ściągnąć z palnika, ponieważ mikser ma za krótki kabel i nie sięga tak daleko. Mieszałam, mieszałam i masa mi nie gęstniała ani odrobinkę.. Myślałam, że nic z tego nie będzie, ale włożyłam ponownie garnek na palnik, zagotowałam masę cały czas mieszając (ręcznie) i wszystko zaczęło mi ładnie gęstnieć.
Na razie jeszcze nie wiem jaki to ciasto ma smak, bo na razie mi stygnie, ale z tego , co widzę wszystko jest okej ).

Autor
nie wiem jak to ma być
2011-04-30 10:58

czy te herbatniki się kruszy czy tak zostawia się?

Autor
napoleonka
2011-04-30 16:27

nie kruszy się, układamy jeden herbatnik obok drugiego

Autor
czy zamiast
2011-05-23 13:56

czy zamiast robić kremu tego co jest w przepisie można zrobić krem eklerek

Autor
hm
2011-05-23 15:15

można oczywiście spróbować :-)

Autor
Napoleonka
2011-07-07 14:35

Super przepis !!!
Właśnie mi stygnie :)
Po przeczytaniu komentarzy zastanawiam się czy nie zalać galaretką.
Tylko żebym nie przedobrzyła ;)
Pozdrawiam serdecznie :)

Autor
Tytul
2011-08-09 11:33

kostka masła czyli ile?

Autor
ekspresowa napoleonka
2011-08-09 11:35

napoleonka - kostka masła to 200 g czyli 20 dag

Autor
Tytul
2011-08-09 12:55

budyń trzeba gotować czy wsypać sam proszek?

Autor
napoleonka
2011-08-09 14:28

odpowiem tak: budyń trzeba ugotować ale żeby to zrobić trzeba wsypać proszek :-). Proszę jeszcze raz przeczytać i robić po kolei zgodnie z przepisem a wszystko stanie się proste :-)

Autor
Tytul
2011-11-03 20:08

Ile w koncu mialo byc tych herbatnikow? Z podanych skladnikow wyszlo mi tyle kremu!!!!!! I tylko 4 opakownia herbatnikow?? Chyba ze kilogramowych. Przepis NIEDOBRY!!! ZLE PROPORCJE!!!

Autor
napoleonka
2011-11-03 20:26

herbatniki są potrzebne jedynie na spód blachy i na wierzch ciasta. Oczywiście, ze kremu jest sporo jak to w napoleonce! Nie po to robimy ciasto, żeby wcinać kg herbatników.

Autor
Tytul
2011-11-03 20:44

Haha dobrze odpowiedziano. Wystarczy popatrzeć na zdjęcie jak ma wyglądać Napoleonka.

Autor
powtarzam niedobry przepis
2011-11-04 19:12

Moj syn 8 latek sprobowal napoleonke z tego przepisu i orzekl,ze herbatniki za miekkie (faktycznie od tak duzej ilosci kremu zmiekly strasznie), a krem to nie krem tylko zwykly budyn...
Zaluje ze wydalam forse na skladniki na ta napoleonke. Nie cierpie wyrzucac jedzenia do smietnika, ale nikt w domu lącznie ze mnie nie chce jesc tej "ekspresowej napoleonki"
Nie polecam nikomu tego przepisu. Totalnie rozczarowanie. W skrócie:
To nie napoleonka tylko budyn z herbatnikami!!

Autor
napoleonka
2011-11-04 19:43

nie budyń tylko krem budyniowy (kto gotuje budyń na maśle?) - przepis stary i wielokrotnie wypróbowany (używany także do innych ciast). To, że Pani nie smakuje, nie oznacza, że innym również - wystarczy poczytać komentarze powyżej - dla mnie na przykład także smakowało (powtarzałam kilka razy), no ale to już chyba zależy od gustu.

Autor
Mena
2011-11-06 19:26

Ta szybka napoleonka jest także wyśmienita nie tylko z herbatnikami ale też z krakersami,spróbujcie a napewno wam zasmakuje

Autor
pychota polecam i pozdrawi
2011-11-23 14:16

Pyszne ciasto. Zrobilam wedlog przepisu i wyszlo mi - pychaaaaa... Pozdrawiam Cie Mewo i smacznego smakoszom.. :)

Autor
napoleonka
2011-12-19 22:36

nie zastygło się a stalo prawie 5h! Może powinnam je wstawic do lodówki? ale boje się ze przesiaknie mi innymi zapachami:(poza tym wyszlo bardzo slodkie bo dodalam budyn slodzony:(

Autor
napoleonka
2011-12-20 7:21

no raczej ot tak w mieszkaniu to nie zastygnie, zwłaszcza, że teraz jest okres grzewczy. Aby ciasto nie przeszło zapachami trzeba je zamknąć w szczelnym opakowaniu/naczyniu lub .. wystawić na balkon :-)

Autor
Tytul
2012-04-04 18:46

Ludzie czytajcie ze zrozumieniem bo aż się krew gotuje jak się czyta te wasze pytania.Normalnie jak w przedszkolu!

Autor
Tytul
2012-08-21 14:15

Ciasto pyszne! Bardzo polecam :) Cała rodzinka sie nim zajada.

Autor
Extra :))
2013-11-29 22:23

Dzisiaj zrobiłam to ciasto i jest pyszne. Przepis prosty i robi się rzeczywiście ekspresowo. Ja chyba dorobię polewę czekoladową. Polecam!

Autor
Tytul
2014-03-21 21:29

smak mojego dzieciństwa!! u cioci na imieninach zawsze była :) najlepsza jest na drugi dzień (moim zdaniem powinna poleżeć całą noc w lodówce) i dopiero wtedy posypać cukrem pudrem mmm pychotka!!

Autor
Napoleonka
2015-02-21 15:35

rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!

Autor
Monika
2015-08-26 7:59

Zamiast masła czy mogę dać margarynę kasie? zrobię w piątek ciasto ale miałam robić na początku inne i kupiłam juz inne składniki i akurat mam margarynę

Autor
Ala
2015-08-27 11:58

Margaryna to sama chemia, nie powinno się tego spożywać. Napoleonka nie będzie smaczna na margarynie.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje