Strona główna > > Porady kulinarne

Garnki na indukcje jakie kupić. Czym charakteryzują się dobre garnki

Coraz więcej gospodarstw domowych na wyposażeniu kuchni posiada funkcjonalne płyty indukcyjne, które są wygodne, oszczędne i estetyczne. Jeśli planujecie kupić nowe garnki, pamiętajcie by zwrócić uwagę na ich kompatybilność z technologią indukcyjną. W dalszej części artykułu dowiesz się na co zwrócić uwagę przy zakupie płyty indukcyjnej oraz garnków na indukcję.

Zalety gotowania na płycie indukcyjnej.


Płyty indukcyjne sukcesywnie wypierają stare kuchenki gazowe i elektryczne. Główne zalety indukcji to:
- Bardzo szybkie gotowanie potraw. Szybkość podgrzewania oraz brak strat cieplnych to duże oszczędności na energii. Na szybkość podgrzania potraw duży wpływ ma rodzaj używanych garnków indukcyjnych, które omówimy w dalszej części artykułu.
- Estetyczny wygląd i komfort czyszczenia to kolejny plus indukcji. Płaska powierzchni płyty idealnie nadaje się do czyszczenia.
- Ochrona przed poparzeniem. Indukcja wytwarza gorąco jedynie przy kontakcie z garnkiem indukcyjnym. Po zdjęciu garnka lub czajnika pozostaje chłodna.
- Nowoczesne funkcje, które wyróżniają indukcję od kuchenek poprzedniej generacji. Należą do nich: czasomierz z wyłącznikiem, zabezpieczenie przed dziećmi, zwiększenie mocy grzania "bootstrap" i wiele innych.

Czym kierować się przy wyborze garnków?


Bez względu na to czy posiadasz kuchnię indukcyjną czy starszą kuchenkę elektryczną lub gazową, warto zakupić dobrej jakości garnki na indukcję, które będą kompatybilne z każdym rodzajem kuchenek. Komplet garnków służy nam przez wiele lat, dlatego zwróćmy uwagę na ich wybór. Przy wyborze garnka indukcyjnego najważniejsze jest jego dno. Wykonane z tworzywa ferromagnetycznego przekazują energię z indukcji do gotowanych potraw. Dno wykonane jest z wielu warstw. Im więcej tym lepiej dla czasu i jakości gotowania. Garnki indukcyjne wykonane są ze stali, która słabo przewodzi ciepło. Dlatego pomiędzy warstwami stali montuje się aluminiowe lub miedziane wkładki. Tak wykonane garnki indukcyjne nagrzewają się bardzo szybko. Można samodzielnie zrobić test porównując czas zagotowania wody w nowoczesnym garnkiem indukcyjnym z wielowarstwowym dnem oraz jednowarstwowym garnkiem przystosowanym do indukcji. Bezwzględnie w garnku indukcyjnym o dnie wielowarstwowym woda zagotuje się 2 - 3 krotnie szybciej. Warto zainwestować w garnki indukcyjne o 3 i więcej warstwach dna. Podczas wyboru garnków zwróćmy uwagę, by ich dno było idealnie płaskie.

Kolejną istotną kwestią są uchwyty i przykrywki. Ich ergonomia pozwoli wygodnie schować w szafie.Wykonanie z materiałów nie przewodzących ciepła zabezpieczały nas przed poparzeniem.
Materiał wykonania to kolejny wybór, który musimy dokonać. Na rynku dostępne są garnki:
- stalowe
- żeliwne
- emaliowane
- miedziane
- ceramiczne
- teflonowe

Najbardziej uniwersalne i trwałe są garnki ze stali nierdzewnej. Przy ich wyborze kieruj się funkcjonalnością, ceną i opinią innych klientów.
Artykuł partnerski.
~Gosc | Czytano 78 razy | 13-08-2020 |



Ewa gotuje