Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Gęsina w sosie pomarańczowym
Czas 65 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 50 zł
Składniki:
4 gęsie piersi
4 ząbki czosnku
sól i pieprz
tymianek
15 dag boczku
2 cebule
2 jabłka obtoczone w majeranku
sok z 2 pomarańczy
ziemniaki z koperkiem
czerwona kapusta
Gęsina w sosie pomarańczowym - sposób wykonania:
Pomysł na gęsinę w sosie pomarańczowym z programu Ewy Gotuje.
Filety z piersi nacinamy od strony skóry na kształt krzyża, następnie solimy i pieprzymy oraz nacieramy czosnkiem wyciśniętym przez praskę, odkładamy do lodówki na kilka godzin. po tym czasie obsmażamy zaczynając od strony ze skórą. Tłuszcz spod gęsi zlewamy a usmażone filety przekładamy do garnka.
Boczek kroimy kostkę i smażymy na patelni jeśli ma mało tłuszczu dodajemy ten spod smażenia filetów. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i szklimy. Przekładamy do garnka z filetami, zalewamy sokiem z pomarańczy, dodajemy jabłka obrane, pokrojone w ćwiartki i obtoczone w majeranku. Całość solimy i pieprzymy, dusimy do momentu aż mięsko będzie miękkie, wówczas sos spod gęsi miksujemy.
Gęsinę podajemy z ziemniakami i czerwoną kapustą.
Prześlij przepis ~Gosc | 10-11-12 | Czytano: 5955 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Gęsina w sosie pomarańczowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują