Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Gracianno G.A
Czas 60 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
5żułtek,
150g cukru ,
2łyżki gorącej wody,
500g mascarpone białego sera włoskiego lub twarogu,
14-16 podłużnych biszkoptów,
6 łyżek likieru ,
50g cukru do piany 5 białek
Gracianno G.A - sposób wykonania:
1 Żółtka z cukrem i wodą ubijać 4 minut na
puszystą masę. Mascarpone lub twaróg wycisnąć w ściereczce . masę żółtkowa wymieszać z twarogiem i włożyć połowę do prostokątnej formy. biszkopty ułożyć ciasno i skroplić likierem.
Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu i wstawić całość do lodówki na 3 i pól godziny najlepiej dłużej.
Nożem okroić brzeg masy. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę . Rozsmarować na wyjętym z formy desezei podawać lub wstawić dodatkowo na 4 minuty pod ruszt grilla, aż do uzyskania lekko brunatnego zabarwienia.
Bardzo smaczne.
Prześlij przepis ~Gosc | 09-12-08 | Czytano: 46153 razy | komentarzy [6]
6 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Gracianno G.A prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują