Strona główna > > Porady kulinarne

Jak łączyć wina z potrawami?

Jest to zagwozdka, przed którą prędzej czy później staje każdy smakosz win. Łączenie trunków z naszymi ulubionymi smakami jest bowiem bardziej skomplikowane, niż można by przypuszczać.

Występuje przy tym ryzyko, że nieudane połączenie zmieni zupełnie odbiór lubianych przez nas potraw czy win, spłaszczając ich smak, pozbawiając je najlepszych nut, zmieniając słodycz, itp. Z kolei dobry paring wniesie wiele nowej jakości do jedzenia. Jak zabrać się do łączenia win z potrawami?

Uzupełnianie się smaków

W doborze wina do kolacji czy obiadu chodzi głównie o zachowanie balansu. Możemy chcieć podbić smak potrawy doborem odpowiedniego trunku lub na odwrót, zależeć nam jednak będzie przede wszystkim na uzupełnianiu się smaków. Nie chcemy, by którakolwiek z nut zdominowała całą resztę smaków, a co gorsza – by zmieniała je na gorsze.

Złotą zasadą, którą znają chyba wszyscy jest łącznie win białych i lżejszych z mięsem białym i owocami morza. Wina czerwone i bogate łączyć warto z mięsem czerwonym. Dla osób początkujących jest to świetna wskazówka, jak nie popełnić gafy – takie połączenia z reguły są dosyć bezpieczne i gwarantują nam udaną ucztę.

Należy przy tym zwracać uwagę na zawarte w winach nuty, które mogłyby niekorzystnie kolidować z podawanym jedzeniem. I tak na przykład kwaskowate wina o bogatej zawartości nut cytrusowych mogą zostać dodatkowo podbite cytrynami czy cytrusami serwowanymi z rybami, co zmieni smak wina. Z kolei większość win czerwonych sparowanych z rybami sprawia, że potrawa zupełnie traci swoje walory smakowe. Podobnie jest w przypadku dziczyzny i win białych, które zostają zupełnie zagłuszone przez mięso – dlatego do takich potraw dobiera się bardziej wyraziste i cięższe wina czerwone.

Im bardziej wyraziste smaki ma nasza potrawa, tym cięższe wina warto z nią łączyć. Analogicznie, lekkie dania świetnie będą się rozumieć z winami lżejszymi, które najlepiej wydobędą ich charakter.

W jakiej kolejności serwować wina?

Co, jeśli na spotkaniu z przyjaciółmi chcemy zaserwować kilka różnych gatunków wina? Jaką kolejność wtedy zachować?


Sprawa jest dosyć prosta, gdyż najlepiej serwować wina białe w pierwszej kolejności, zaś wina czerwone na końcu. Najpierw podajemy wina musujące, które wymagają najdłuższego czasu chłodzenia. Takie trunki najlepiej serwować w wysokich kieliszkach, by uniknąć szybkiego podgrzewania się wina. Dobrą wskazówką jest także podawanie najlżejszych i najmłodszych win najpierw, by skończyć na tych najstarszych i najbardziej wyrazistych.

Wina musujące podaje się schłodzone, wina białe lekko schłodzone, zaś wina czerwone powinny być serwowane w temperaturach oscylujących wokół 15 stopni Celsjusza. Tak podawane wina zachowają swoje najlepsze smaki.

Artykuł partnerski.



~Gosc | Czytano 66 razy | 13-07-2021 |



Ewa gotuje