Strona główna > > Porady kulinarne

Jak przygotować dobry deser?

Smaczny posiłek to podstawa udanego spotkania towarzyskiego. Aby goście lub klienci miło wspominali spędzony u nas czas, warto zadbać także o przygotowanie dobrego deseru.

Smaczny posiłek to podstawa udanego spotkania towarzyskiego. Aby goście lub klienci miło wspominali spędzony u nas czas, warto zadbać także o przygotowanie dobrego deseru.

Deser powinien przede wszystkim zrównoważyć smak obiadu

Zdecydowana większość spożywanych w naszej kulturze dań głównych ma słony lub mięsny smak - spora część zawiera także niemałą ilość tłuszczu. Z tego powodu desery są niemal wyłącznie daniami słodkimi, które służą jako równowaga dla obiadu. Podstawą dobrego deseru jest odpowiednia doza cukru połączona z innymi składnikami, takimi jak ciasto, kakao czy różnorodne produkty mleczne. Tego typu potrawy są zazwyczaj wysokokaloryczne - osoby dbające o zdrowy tryb życia mogą zamiast tego zdecydować się na prosty deser na bazie owoców.


Podczas przygotowania deserów możemy puścić wodze fantazji

Przyrządzanie słodkich potraw to ogromna szansa na wykazanie swojej kuchennej kreatywności. Ciastka, lody i galaretki to bezpieczny wybór, jednak przygotowanie czegoś specjalnego może naprawdę zachwycić gości. Nie ma tutaj w zasadzie żadnych ograniczeń - możemy pozwolić sobie na eksperymenty. Pomimo tego warto trzymać się kilku podstawowych zasad, dzięki którym każdy deser będzie udany.


Najważniejsza dla całego efektu jest pewna równowaga - podobnie jak podczas przyrządzania każdej innej potrawy. Choć głównym składnikiem niemal zawsze będzie dowolny rodzaj cukru lub miód, to za końcowy odbiór deseru w największym stopniu odpowiadają detale. Warto zadbać o dodanie czegoś, co przełamie słodki smak. Mogą to być na przykład cytrusy lub różne delikatnie kwaśne owoce, a także gorzka czekolada. To połączenie spotykane w wielu tradycyjnych i współczesnych deserach.


Równie ważna jak smak jest sama konsystencja deseru. To kwestia nieco bardziej indywidualna - możemy przygotować smaczne potrawy zarówno bardziej, jak i mniej płynne, a także zimne, ciepłe lub nawet mrożone. Kluczową kwestią są preferencje naszych gości. Jeśli przygotowujemy deser dla kogoś bliskiego, zazwyczaj wiemy, co powinniśmy podać. W przeciwnym wypadku warto postawić na proste, bezpieczne desery na bazie ciast i czekolady. Świetnie sprawdzą się także różnorodne musy i puddingi.


Naczynia do deserów

O zadowoleniu z deseru decyduje nie tylko sam smak. Niemałe znaczenie ma także to, w jaki sposób podajemy potrawy. Naczynia na desery powinny być niewielkie i delikatne, aby podkreślały walory wizualne naszych słodkości. Na stronie pucharydeserowe.pl znajdziemy asortyment idealnie dostosowany do potrzeb restauracji i kawiarni, a także klientów indywidualnych. Znajdziemy tutaj naczynia ze szkła lub z ceramiki - asortyment jest na tyle zróżnicowany, że każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie. Dobrym pomysłem będzie postawienie na wysokiej jakości szkło gastronomiczne, które zapewnia sporą odporność na zarysowania i uszkodzenia. W ofercie znajdują się także słoiczki do deserów - doskonale sprawdzą się podczas podawania lodów, smoothie i koktajli.


Desery dla najmłodszych z ciekawymi dodatkami

Do największych fanów słodkości z pewnością możemy zaliczyć dzieci. Podczas przygotowania deseru możemy dodatkowo zwiększyć jego atrakcyjność dla naszych pociech przez specjalne akcesoria. Wśród nich warto wymienić kolorowe łopatki oraz ceramiczne talerze w różnorakich kształtach - dzięki nim deser może stać się kotem, psem, pingwinem czy misiem. To świetny sposób, by zainteresować nawet największego niejadka.


Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego, co zrobić, aby dziecko chętniej jadło posiłki, zapraszamy do zapoznania się z artykułem "Wiosenne dekoracje na talerzyku - czyli jak przekonać niejadka do zdrowego posiłku".

Artykuł partnera>
~Gosc | Czytano 31 razy | 28-09-2020 |




Ewa gotuje