Strona główna > > Porady kulinarne

Jak właściwie wybrać kieliszki do wina?

Wybór odpowiedniego kieliszka do wina może mieć duży wpływ na to, jak będziemy doświadczać tego trunku. Może otworzyć nas na poszczególne subtelności smakowe oraz aromaty, które naprawdę poprawiają smak. Niemniej ważne jest, aby przy tym wybrać odpowiedni kieliszek do odpowiedniego wina. Chociaż te mają wiele kształtów i rozmiarów, istnieje kilka strategii, które pomogą Ci wybrać te właściwe.

Czerwone wino

Kieliszek z większą, szerszą miską pozwala na otwarcie się odważniejszych smaków i aromatów czerwonego wina, uprzyjemniając tym samym jego picie. Takie naczynie wydobywa aromaty, dzięki czemu możesz je wchłonąć, popijając wino. Przyczynia się również do napowietrzania alkoholu, co uwalnia więcej subtelnych nut smakowych.


Białe wino

Wina białe mają delikatniejszy smak i aromat, dlatego wybór kieliszka z wąską miseczką pomoże skierować je bezpośrednio do nosa i podniebienia. Często podaje się je również schłodzone, a niewielka powierzchnia wąskiej miski pomaga utrzymać chłód wina podczas picia. Podanie białego wina w kieliszku z większą miską spowoduje, że delikatne aromaty będą się ulatniać w powietrzu. Tym samym napój będzie biedniejszy smakowo.


Musujące wino/szampan

W winach musujących i szampanach nasycanie dwutlenkiem węgla zaczyna zanikać, gdy tylko otworzysz butelkę, ale podanie wina w wysokim i wąskim kieliszku z rowkami pomoże zachować przyjemny i bąbelkowy wygląd. Mniejsza powierzchnia wąskiego kieliszka pomaga również w utrzymaniu schłodzonego wina, dzięki czemu można je popijać dłużej.


Żłobkowane kieliszki do wina często zwężają się do wąskiego końca na dnie kieliszka, co pomaga utrzymać efekt musowania dłużej, niż zwykle. Najlepsze do szampana będą wysokie, wąskie szkła, ponieważ są doskonale zaprojektowane, aby trunek był zimny, rześki i musujący, dzięki czemu przez dłuższy czas zachowa swoją jakość.


Podsumowanie

Oczywiście nie oznacza to, że nie można pić wina ze zwykłej szklanki. Pytanie tylko, po co? Lepiej jest bowiem wyposażyć się we właściwe szkło, aby w pełni wykorzystać potencjał tego alkoholu. Zatem, na różne okoliczności, dobrze jest mieć pod ręką nie tylko kieliszki do wina czerwonego, ale i białego, czy musującego. Wówczas zarówno domownicy, jak i odwiedzający nas goście poczują się obsłużeni, jak w prawdziwym barze.


Artykuł partnerski.

~Gosc | Czytano 1011 razy | 29-09-2020 |



Ewa gotuje