Strona główna > > Porady kulinarne

Jakie blachy do pieczenia są najskuteczniejsze

Przywieranie ciasta do ścianek, nierównomierne wypieczenie masy, przypalenie - to częste problemy wielu osób, które pieką hobbystycznie, albo prowadzą własne lokale gastronomiczne. Czasem perfekcyjna receptura i lata praktyki nie wystarczą do tego, by uczynić wypiek perfekcyjnym.

Bardzo ważne jest dobranie odpowiedniego sprzętu. Dziś wybór form i blach do piekarnika jest znacznie bogatszy niż kiedyś, co pozwala na komfortowe doskonalenie sztuki piekarniczej. Pozostaje tylko odpowiedzieć sobie na jedno pytanie: jakie z nich sprawdzają się najlepiej?

Blachy perforowane - zalety i zastosowanie

Obecnie żadna piekarnia czy cukiernia nie może obejść się bez blach perforowanych. Wykonane są z trwałego aluminium lub teflonu, które nagrzewają się bardzo szybko i są odporne na odkształcenia powodowane przez wysoką temperaturę. Użycie takich materiałów gwarantuje także małą wagę blachy i jej bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością. Odpowiednio dobrana blacha może służyć w kuchni przez wiele lat, bez utraty na jakości. Są doskonałe dla restauracji i barów, ponieważ wyróżniają się trwałością.


Kolejnym rodzajem polecanego wyposażenia kuchennego są blachy z powłoką silikonową. Ich główną zaletą jest to, że nic do nich nie przywiera. Nie trzeba pokrywać ich tłuszczem i obsypywać mąką oraz bułką tartą, ani nawet wykładać papierem do pieczenia. To duża oszczędność, szczególnie w przypadku restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych, gdzie piecze się bardzo dużo. Wypieki, które rosną na blachach tego rodzaju bez problemu odejdą od jej powierzchni i nie zniszczą się podczas zdejmowania. Silikon jest również bardzo łatwy w czyszczeniu i elastyczny, nie odkształca się, Perforacje, czyli otwory wycięte na ich powierzchni sprawiają, że cyrkulacja gorącego powietrza jest lepsza, gwarantuje równomierne przypiekanie. Sprawia to, że bułki czy ciastka na takiej blasze pieką się szybciej, znacznie zmniejsza się także ryzyko niewystarczającego wyrośnięcia ciasta. Szybsze pieczenie to oszczędność czasu i większa wygoda.


Dodatkową zaletą wysokiej jakości blach jest to, że pozwalają na uzyskanie chrupkiej skórki przy równoczesnym zachowaniu miękkiego i delikatnego wnętrza wypieku. Blachy perforowane idealnie nadają się również do pieczenia na nich potraw, takich jak na przykład frytki, które powinny być chrupiące. Otwory w blachach ułatwiają odparowywanie nadmiernej ilości wilgoci.


Pieczesz często? Wybierz duże blachy do pieczenia

Jeśli pieczesz często, albo decydujesz się na duże porcje, to zdecyduj się na duże blachy do pieczenia. Do lokali gastronomicznych, ale też większych rodzin najlepsze będą blachy o dużych rozmiarach, pozwalające na jak najwydajniejsze pieczenie. Zawsze lepiej jest wybrać większą blachę - nie musisz zapełniać jej całej, a masz pewność, że w każdej sytuacji będzie idealna. Duże blachy doskonale sprawdzą się na przyjęcia oraz wizyty gości. Wybór blach wykonanych z najlepszych materiałów to gwarancja trwałości, ale też bezpieczeństwa. Szeroki wybór tego rodzaju blach i form możesz zobaczyć na stronie Hert Akcesoria.


Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 837 razy | 02-10-2020 |



Ewa gotuje