Gotowanie według przepisów bywa sporym wyzwaniem, zwłaszcza dla perfekcjonistów. Trudno o gwarancję, że ciasto pięknie wyrośnie, a ryż nie okaże się przegotowany, gdy nie jest się pewnym miar podanych w recepturze. Często stosuje się w nich miary takie jak „jedna szklanka” czy podobne wskaźniki, które bywają mylące. Jak zorientować się w proporcjach, aby przepis się udał?
Szklanki miewają dość różne rozmiary. Mając jednak minimalne doświadczenie w gotowaniu, nietrudno zdać sobie sprawę, że w przepisach odnosi się ona do standaryzowanego naczynia o pojemności 250 ml. Jak jednak odnieść to do poszczególnych składników? Mają one przecież różne tekstury, co wpływa na miary. Dlatego:
W przypadku łyżek zasada oczywiście jest podobna. W zależności od rodzaju składnika ilość gramów będzie się różnić. I tak:
Wagi kuchenne - dla maksymalnej precyzji
Jak widać, odmierzanie składników za pośrednictwem takich jednostek bywa dość zdradliwe. Najlepszym rozwiązaniem, jeśli zależy ci na sukcesie w kuchni, jest stosowanie przepisów z dokładnymi proporcjami składników w gramach. Jak precyzyjnie je odmierzyć? Najlepiej za pośrednictwem dedykowanego urządzenia, jakim są wagi kuchenne. Taka metoda pozwala nie tylko na precyzyjne gotowanie, ale również kontrolowanie spożycia określonych składników.
Szukasz wag, które gwarantują najwyższy poziom precyzji w kuchni? W asortymencie Leifheit znajdziesz nowoczesne urządzenia, które świetnie sprawdzają się w codziennym użyciu przy komponowaniu posiłków.
Artykuł partnerski.