Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Karp wigilijny Magdy Gessler
Składniki:
1 - 1,2 kg karpia
200 gramów płatków migdałowych
6 łyżek miodu płynnego
2 łyżki masła
sok z cytryny
szczypta imbiru w proszku
szczypta cynamonu
sól i pieprz
olej do smażenia
Karp wigilijny Magdy Gessler - sposób wykonania:
Smacznie jak u mamy, świeżo i zdrowo - tak w skrócie można scharakteryzować kuchnię Magdy Gessler. Wigilijny karp na słodko według przepisu Magdy Gessler jest maślany w środku, chrupiący na zewnątrz. To obowiązkowe danie na wigilijną wieczerzę.
Karpia skrobiemy z łusek, czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie trzeba go wewnątrz i na zewnątrz natrzeć pieprzem, solą i sokiem z 1 cytryny. Tak zamarynowanego karpia odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie, ryba przegryzie się smakami. Karpia kroimy w dzwonki i podsmażamy na głębokim oleju.
Usmażone dzwonki karpia wkładamy do naczynia żaroodpornego. Rumienimy na suchej patelni płatki migdałowe. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło z miodem, cynamonem i imbirem. Wsypujemy rumiane płatki migdałowe. Mieszamy przez około minutę i polewamy tym dzwonki karpia.
Na koniec pieczemy karpia w migdałach w piekarniku w temperaturze do 180 stopni C przez piętnaście minut.
Prześlij przepis ~Gosc | 22-12-16 | Czytano: 3331 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Karp wigilijny Magdy Gessler prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują