Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Karp wigilijny smażony

Czas 45 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kg karpia (sprawionego)
1 cytryna
2 ząbki czosnku
pieprz, vegeta
jajka
bułka tarta
masło
oliwa z oliwek

Karp wigilijny smażony - sposób wykonania:

Tradycyjna polska potrawa, która gości w wielu domach. Karp jest bardzo smaczną rybą, pod warunkiem, że dobrze zostanie przyrządzony.


Karpia myjemy, osuszamy i dzielimy na dzwonka.

Karpia przyprawiamy - nacieramy solą i odstawiamy na 2 godziny po czym sól spłukujemy.
Cytrynę sparzamy, kroimy w plastry, plastrami obkładamy karpia, tak obłożonego odstawiamy na noc do lodówki (wg porad pani Ewy Wachowicz części karpia należy dzień wcześniej przełożyć surową cebulą).

Następnie cytrynę zdejmujemy a karpia nacieramy wyciśniętym czosnkiem oraz pieprzem i Vegetą.
Każdy dzwonek obtaczamy w mące a następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu na maśle połączonym z oliwą. Karpia rumienimy z każdej strony.

Smacznego :)


Prześlij przepis

asieńka | 18-12-10 | Czytano: 101935 razy | komentarzy [6]
Karp wigilijny smażony komentarz



Opinie i komentarze na temat Karp wigilijny smażony kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

6 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Karp wigilijny smażony prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
karp wigilijny
2010-12-20 9:40

karp jest pyszny, na noc obłożyłam go i cebulą i cytryną, panierka - chrupiąca, konieczne trzeba dodać masełka do smażenia. Polecam też obsypać karpia uprażonymi na maśle płatkami migdałowymi.

Autor
magia
2014-12-11 15:08

ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny

Autor
jolanta
2015-12-12 13:24

Dzięki wyprubuję

Autor
Stefan
2015-12-22 17:40

Bardzo okey

Autor
Grażyna
2016-12-13 11:51

Polecam - bardzo dobry.

Autor
jerzy
2019-12-13 14:33

karpia moczymy przez dobe w mleku płuczemy potem dobe w plasterkach cebuli dużo cebuli posolić popieprzyć panierka maka z bulka tarta smazyc ba mocno rozgrzanym oleju do złotości przewracając kilka razy kto nie jadl będzie prosil o dokladke

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje