Strona główna >>
Kuchnie Świata >>
Kraje arabskie Kebab Szisz
Czas 40 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
800 g wołowiny lub cielęciny
ulubione warzywa : świeży ogórek, pomidory, papryka, cebula
można dodać ser feta i oliwki
MARYNATA:
4 łyżki oliwy z oliwek
parę kropelek sosu sojowego
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
przyprawa do kebaba
PONADTO:
4 chlebki gyros
sos czosnkowy powstały z wymieszania majonezu, jogurtu naturalnego i i zmiażdżonych ząbków czosnku.
sos pikantny ( przepis dostępny na stronie)
Kebab Szisz - sposób wykonania:
Mieszamy składniki marynaty.
Mięso kroimy na kawałki (1 cm szerokości, 0,5 cm grubości i 3 cm długie), wkładamy do marynaty na kilka godzin lub nawet na całą noc.
Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki od szaszłyków i grillujemy ( w wersji zimowej zostaje niestety patelnia ).
Przygotowujemy sosy i dodatki, warzywa kroimy, ogórki w plastry, pomidory w plastry, cebulę w piórka, paprykę w paski.
Pod koniec grillowania mięsa ( musi być mocno przypieczone) kładziemy na grill chleb pita ( lub podpiekamy go w piekarnika - w przypadku braku pogody, grilla itp), gdy się podgrzeje smarujemy jego wnętrze sosami, wkładamy mięso a na wierzch warzywa , polewamy wszystko sosami.
Proste :)
Prześlij przepis ~Gosc | 19-05-08 | Czytano: 41312 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kebab Szisz prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują