Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Kokosanki
Czas 60 minut
Porcji 15
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Biszkopt (w tortownicy):
5 jajek
1 szklanka cukru
2 kisiele cytrynowe lub mogą być inne smaki
3 łyżki mąki pszennej
Polewa:
1 margaryna
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mleka
3 łyżki kakao
2 paczki wiórek kokosowych
Kokosanki - sposób wykonania:
Białka ubijamy, dodajemy cukier, ubijamy na sztywną pianę. Następnie kolejno dodać żółtka, kisiele oraz mąkę, wymieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Piec w piekarniku przez 40 minut, w 180 stopniach. Ostudzić.
Margarynę rozpuścić z cukrem, dodajemy mleko i kakao. Studzimy ale tak aby polewa całkiem jeszcze nie stężała.
Gdy ciasto jest wystudzone kroimy je w kostkę, każdą kostkę obtaczamy w polewie a następnie w wiórkach kokosowych, układamy na talerzu, odstawiamy do czasu aż polewa dobrze zastygnie.
Biszkopt można przełożyć ulubionym dżemem i dopiero wówczas pokroić w kostkę i obtoczyć :-).
Pycha!
Prześlij przepis ~Gosc | 04-01-11 | Czytano: 31132 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kokosanki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują