Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Krewetki w cieście
Czas 15 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
mrożone krewetki (duże)
jajko
100 g mąki tortowej
150 ml zmrożonego szampana
olej do głębokiego smażenia
sos I:
100 ml sosu sojowego
1 łyżeczka chrzanu wasabi
sos II
5 łyżek majonezu
2 łyżki keczupu
kilka kropel tabasco
łyżka whisky lub brandy
Krewetki w cieście - sposób wykonania:
Tempura z krewetek na szampanie.
Ogólnie uważa się, że owoce morza są afrodyzjakiem a więc to bardzo dobra propozycja dla tych którzy mają zamiar przygotować na Walentynki romantyczną kolację. Przepis jest prosty i sprawdzony bowiem pochodzi z programu Ewa Gotuje.
Zaczynamy od wsadzenia do zamrażarki butelki szampana, musi być dobrze schłodzony.
Jajko roztrzepujemy w misce, dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie wlewamy szampana, delikatnie mieszamy, miskę z ciastem wstawiamy do drugiej miski wypełnionej lodem. Krewetki spinamy wykałaczkami maczamy cieście (po ich rozmrożeniu) i smażymy na głębokim oleju. Osączamy na ręczniku papierowym.
Składniki sosów mieszamy. Krewetki podajemy z sosami.
Prześlij przepis asieńka | 10-02-11 | Czytano: 17380 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Krewetki w cieście prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują